Bendl: Lesy ČR by mohly být akciovou společnosti již v roce 2013

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: Eduard Erben, E15

Nový ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) bude pokračovat v přípravách na přeměnu státních Lesů ČR na akciovou společnost. „Umím si představit, že to v průběhu příštího roku připravíme tak, aby to 2013 mohlo fungovat,“ řekl Bendl deníku E15 a ČTK.

O přeměnu Lesů ČR na akciovku již vážně uvažoval i Bendlův předchůdce Ivan Fuksa. Důvodem byla snaha si formou dividend sáhnout na část ze zisku firmy, který jen loni činil 3,13 miliardy korun před zdaněním. V době, kdy úřad kvůli vládní politice každoročně šetří a nedostává se peněz například na dorovnání plateb zemědělcům z EU, by zisk LČR mohl být jedním z vítaných zdrojů do státního rozpočtu a případně i pro účely MZe.

Fuksa dokonce chvíli zvažoval, že by malá část akcií Lesů ČR v řádu několika procent byla uvedena na burzu. O tom nyní nový ministr neuvažuje. „To v tuto chvíli na stole není. Dokud nebudeme mít přetransformováno na akciovou společnost, tak si neumím představit, že bychom nyní avizovali, že něco takového chceme, když ještě nemáme za sebou krok A,“ podotkl.

Ještě nedávno se také spekulovalo o tom, zda by se akciovou společností s následným částečným uvedením akcií na burzu nemělo týkat i státního pivovaru Budvar. Fuksa původně přemýšlel o plánu dát na burzu zhruba pět až sedm procent případných akcií Budvaru, čímž by mimo jiné stát zjistil, jakou má vlastně hodnotu.

To ale již zřejmě není reálné. „V době, kdy to byla vysoce ceněná akvizice, Budvar prodán nebyl. A dnes bychom už za něj nedostali zdaleka tolik jako tehdy, co by Němci rádi investovali,“ dodal Bendl. Každopádně by o tomto plánu bylo podle něj nutné jednat s ministerstvem financí.