Bendl: Zemědělce čeká provizorní období

Jan Veleba a Petr Bendl

Jan Veleba a Petr Bendl Zdroj: ctk

Čeští zemědělci nemají Evropskou unii příliš v lásce a ani nyní si moc nepolepší. Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) se totiž nestihne spustit nová společná zemědělská politika (SZP) v Evropské unii k začátku nového programového a rozpočtového období, tedy k 1. lednu 2014.

Nová podoba SZP má pro české zemědělce nastavit zase o něco rovnější podmínky ve srovnání s jejich západoevropskými kolegy včetně menších rozdílů ve vyplácených dotacích. Pokud nová podoba zemědělské politiky za rok a dva měsíce neodstartuje, nastane provizorní přechodné období, o jehož podobě přitom ministerstvo ani Agrární komora dosud nemají žádné informace.

„Vypadá to, že společnou zemědělskou politiku k 1. lednu 2014 s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou nespustíme, neboť Evropský parlament se rozhodl, že nebude projednávat SZP letos, jak bylo původně naplánováno,“ řekl Bendl. Původně ji měli europoslanci projednat v listopadu, nyní to ale podle ministra vypadá nejdříve na leden.

K nové a velmi diskutované podobě reformy navíc přišlo asi sedm tisíc pozměňovacích návrhů. Jejich projednání a vyřešení bude podle odhadu ministerstva trvat dalších zhruba devět měsíců. Na implementaci pak bude česká legislativa potřebovat další půlrok či spíše devět měsíců, míní Bendl.

Pro zemědělce je to nedobrá zpráva, neboť cílem ministerstva je přesměrovat více dotací od rostlinné k živočišné výrobě, která se v Česku propadá, zejména u vepřového masa, a navíc na sebe váže více pracovních příležitostí. „Nepřijdou-li nějaké zásadní změny, bude to znamenat, že naše citlivé komodity, zejména drůbež a vepřové, to budou mít složitější,“ dodal.

Jak rančeři osedlali dotace

S tím souhlasí i prezident Agrární komory a nově i senátor . „Dobře to nebude, protože se odloží start podmínek, které jsou výhodnější pro české zemědělství, respektive podmínek, které nejsou tak rozdílné oproti stavu, za jakého hospodaří český a západoevropský zemědělec nyní,“ řekl serveru E15 Veleba.

Laicky řečeno, od nové podoby SZP si česká diplomacie slibuje menší rozdíly mezi výší vyplácených dotací. S odkladem nové podoby SZP tak zemědělci přijdou o část peněz, které by se začátkem na Nový rok 2014 dostali. O jakou částku zemědělci přijdou, to se zatím podle Veleby říct nedá. „Takovým odhadem se budeme zabývat, i proto, abychom měli podklady pro jednání v Bruselu. Spočítáno bychom to mohli mít zhruba do konce roku,“ dodal.