Brazílie větří šanci, rozdává licence na vývoz potravin do Ruska

Sklizeň rýže v Brazílii

Sklizeň rýže v Brazílii Zdroj: Herr stahlhoefer, Wikimedia Commons

Brazílie vidí v ruském zákazu dovozu řady potravin ze Spojených států a Evropské unie obrovskou příležitost pro svůj export masa a obilnin, prohlásil vládní tajemník pro zemědělskou politiku Seneri Paludo. Rusko dnes v odvetě za západní sankce zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU a USA.

Paludo sdělil, že úřady po vyhlášení ruského bojkotu již udělily zhruba nových 90 povolení pro export do Ruska jatkám a závodům na zpracování hovězího, kuřecího a vepřového masa. Brazílie, která je největším světovým vývozcem sóji, se už také podle tajemníka připravuje na zvýšení vývozu této a dalších komodit do Ruska.

„Rusko má jako spotřebitel zemědělských komodit ohromný potenciál,“ řekl Paludo. Srovnal tuto příležitost s mohutným vzestupem brazilského vývozu do Číny po otevření čínských trhů zemědělských surovin před jedním desetiletím.

Nejvíce Brazílie vyváží do Ruska hovězí maso. Rusko bylo do roku 2012 největším dovozcem brazilského hovězího, dokud jej loni na této pozici nevystřídal Hongkong. Brazílie vyváží do Ruska kromě masa ve větším množství rovněž cukr, kávu, pomerančový džus nebo banány.

Brazilské sdružení pro živočišné bílkoviny ABPA ve středu uvedlo, že Brazílie by byla schopna pokrýt celý výpadek amerického exportu kuřecího masa do Ruska. Zvýšit vývoz vepřového by ale bylo podle asociace těžší.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky kontaktoval spojence v Bělorusku a Kazachstánu, aby s nimi projednal zvýšení dovozu jako náhradu za výpadky ze západních zemí. Zejména Bělorusko je už dnes významným potravinářským vývozcem do Ruska. Nové exportní partnery chce Moskva hledat v Turecku, zemích Latinské Ameriky a bývalých sovětských republikách.