Britským vinařům se daří. Také díky brexitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ales Hudsky

Ačkoliv není Velká Británie zdaleka takovou vinařskou velmocí jako její soused za lamanšským průlivem, místním producentům hroznového nápoje se nebývale daří. Producenti, kteří se nacházejí především na teplejším jihu země, úspěch přisuzují také brexitu a následnému oslabení libry.

Pro CNN to potvrdil také majitel vinařství Chapel Down v hrabství Kent Frazer Thompson. Podle něj slabá libra skutečně exportu pomáhá i přesto, že zatím ostrovní produkce vína nemá takový věhlas, jako třeba ta francouzská nebo španělská. Jeho vinařství však meziročně prodalo o třicet procent vína více než před rokem, také hodnota akcií společnosti se oproti roku 2015 zdvojnásobila.

Ani případný odchod Velké Británie z Evropské unie by nemusel zhatit budoucnost dobře nastartované produkce vína v zemi. Důvodem je fakt, že většina lahví neputuje na starý kontinent, ale do Asie a Spojených států. Podle Thompsona to však neznamená, že by pro místní vinaře byl brexit úplně bez komplikací. Především v případě, kdy by z Británie museli odejít zkušení pracovníci z kontinentální Evropy, jejichž náhradu by majitelé mezi Brity hledali jen stěží.

V posledních letech britskému vinařství pomáhá rovněž příznivé počasí a jiné odrůdy, které jsou pro místní podmínky vhodnější. Původně se v království pěstovala především původně německá vinná réva, v současnosti však většina producentů přešla na stejné druhy, jako se pěstují například ve francouzské oblasti Champagne.

Nyní se v zemi nejvíce pěstuje burgundská odrůda Chardonnay, společně s Rulandským modrým tvoří téměř polovinu ostrovní produkce. V roce 2014 se v zemi vyprodukovalo 6,3 milionů lahví vína, celkem se v zemi réva pěstuje na více než dvou tisících hektarech. Do Francie má však britské vinařství ještě daleko, v zemi galského kohouta se ročně vyprodukuje přibližně pět miliard litrů vína.