Brusel slíbil producentům ovoce a zeleniny kompenzace

zemědělství, ovoce,  jablka

zemědělství, ovoce, jablka Zdroj: Kubelka Tomas/Sedmicka

Evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos dnes slíbil podporu producentům ovoce a zeleniny, které zasáhlo ruské embargo. Příslušná opatření hodlá podle agentury Reuters představit už příští týden. Zemědělci v Evropské unii se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na evropském trhu přebytky, takže klesnou ceny a tržby a kromě toho se zvýší nezaměstnanost.

Moskva minulý týden zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Evropská komise již ohlásila podporu pro pěstitele broskví a nektarinek. Zvýšila objem produkce, který může být stažen z trhu a distribuován zdarma, zatímco je pěstitelům vyplácena finanční kompenzace. Podobnou podporu prý komise chystá také u dalších zemědělských produktů, jako jsou rajčata, okurky či papriky.

„Přijdu s dalšími opatřeními ke stabilizaci trhu, která se zaměří na řadu ovocnářských a zelinářských produktů podléhajících rychlé zkáze, jež se nyní zjevně nacházejí v potížích,“ uvedl Ciolos po zasedání zemědělských odborníků z Evropské unie.

Mluvčí Evropské komise Roger Waite upozornil, že právě ovoce a zelenina podléhající rychlé zkáze jsou potravinami, které se nejvíce potýkají s přetlakem nabídky. Dodal, že začátkem září očekává mimořádné zasedání ministrů zemědělství EU. Podle informací agentury DPA je toto setkání plánováno na 8. září.

Obavy z negativních dopadů ruského embarga vyjádřila také řada českých potravinářských firem. Například největší konzervárny Hamé hodlají požadovat po vládě, potažmo po EU, kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh.

Po reformě společné zemědělské politiky, dokončené v loňském roce, disponuje EU nouzovým fondem v hodnotě 420 milionů eur (téměř 12 miliard korun), který je určen k vyplácení kompenzace zemědělcům v případě náhlého pokřivení trhu. Celková hodnota vývozu zemědělských produktů z EU do Ruska loni činila zhruba 11 miliard eur (asi 306 miliard korun).

Francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll dnes uvedl, že Francie patří mezi země, které podporují rychlé kroky ke snížení nadbytečné nabídky zemědělských produktů. Uvažuje se prý také o opatřeních ke zlepšení marketingu na domácích i nových zahraničních trzích.

Nejmenovaní představitelé EU řekli agentuře Reuters, že se nyní rovněž snaží přimět alternativní dodavatele, například Brazílii a Egypt, aby neprodávali Rusku potraviny, jejichž dovoz Moskva zakázala z EU a dalších západních zemí.