Budeme dělat problémy, hrozí zemědělci Jurečkovi. Chtějí dotace na mléko

České mléko

České mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Agrární komora dala ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi ultimátum, měl by do konce září schválit nové mléčné dotační programy. Své další kroky případné nechtějí agrárníci specifikovat. Požadavky ohlásilo vedení komory na tiskové konferenci po dnešním jednání představenstva na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

Vedení komory také požaduje okamžité zahájení intervenčních nákupů mléčných produktů za státní peníze. Ministr zemědělství se bude požadavkům komory snažit vyhovět.

„Pokud nedojde k urychlenému naplňování požadavků, bude agrární komora v této složité situaci reagovat všemi dostupnými prostředky,“ stojí v usnesení představenstva. „Budeme zlobit,“ dodal prezident komory Miroslav Toman. Více vedení komory nenaznačilo.

„Nevnímám to tak, že by mi někdo vyhrožoval, dával striktní ultimáta,“ řekl v reakci ministr zemědělství Marian Jurečka. Podle něj se ministerstvo o většinu zmíněných věcí snaží a pracuje na nich, problémem jsou ale peníze.

„Naše zdroje na ministerstvu jsou výrazně omezeny, byť budu hledat maximum v úsporách,“ vysvětlil ministr, který o rozpočtu jedná i s ministrem financí Andrejem Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Po Babišovi chce kvůli problémům v zemědělství miliardu korun navíc, zatím se ale se svými kolegy nedohodli.

Ceny mléka padají v České republice i v celé Evropské unii v důsledku ruského embarga na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót. Ty v Evropské unii limitovaly produkci kvůli udržení vyšších cen. České ministerstvo zemědělství proto situaci řeší i na evropské úrovni.

Více dotací

Komora po ministrovi požaduje schválení nového dotačního programu na podporu mléka na pokrytí nákladů na vedení evidence zvířat nebo zvýšení podpory kontroly užitkovosti skotu. Agrárníci chtějí i další dotace na zlepšování kvality půdy či urychlení spouštění programů, které má již ministerstvo připravené, například ohledně podpory kvalitního mléka.

Navíc si komora přeje, aby vláda do konce září schválila změnu zákona, kterou by mohli farmáři využívat tzv. „zelenou naftu“ i v oborech živočišné výroby. Předložit by ji mělo ministerstvo zemědělství. „Očekáváme nějaký další krok, který by nebyl v rovině řečí, ale schválení,“ dodal viceprezident komory Bohumil Belada.

Evropská unie by podle Jurečky a jeho dalších rezortních kolegů měla zvýšit intervenční nákupní ceny mléka. Dokonce by na tom podle něj mohla vydělat, kdyby mléčné produkty po několika letech zpětně prodala.

O mléčném trhu by měli ministři zemědělství EU jednat 7. září v Bruselu, vedle diskuze budou protestovat farmáři z evropských zemí, Agrární komora vyšle autobus s demonstranty na podporu akce.