Bývalá Jugoslávie se znovu spojuje. Balkánskému "Agrofertu" hrozí krach

Předobraz Andreje Babiše, chorvatský miliardář Ivica Todorić, má vážné trable. Jeho zemědělský, obchodní a potravinářský gigant Agrokor nezvládá dluhy. (ilustrační foto)

Předobraz Andreje Babiše, chorvatský miliardář Ivica Todorić, má vážné trable. Jeho zemědělský, obchodní a potravinářský gigant Agrokor nezvládá dluhy. (ilustrační foto) Zdroj: Pixabay.com

Balkánský Agrokor má existenční potíže a začátkem tohoto měsíce požádal vládu v Záhřebu, aby intervenovala.(ilustrační foto)
Agrokor po ovládnutí chorvatského trhu expandoval do okolních zemí, na celém Balkánu zaměstnává zhruba 60 tisíc lidí. (ilustrační foto)
Dominantní postavení získal Agrokor i na maloobchodních trzích Slovinska, Srbska a Bosny. (ilustrační foto)
Agrokoru teď hrozí bankrot, jeho dluhy se vyšplhaly na zhruba 45 miliard kun, což je více než 162 miliard korun. To je šestinásobek hodnoty podniku.(ilustrační foto)
Chorvatská vláda už jmenovala správce, který povede restrukturalizaci Agrokoru. (ilustrační foto)
10
Fotogalerie

Předobraz Andreje Babiše, chorvatský miliardář Ivica Todorić, má vážné trable. Jeho zemědělský, obchodní a potravinářský gigant Agrokor nezvládá dluhy. Kvůli úsilí udržet pracovní místa a ochránit dodavatele se spojí čtyři bývalé jugoslávské republiky. Oznámilo to srbské ministerstvo obchodu, podle něhož se na tom dnes v Bělehradu dohodli zástupci Srbska, Bosny, Slovinska a Černé Hory.

Agrokor má existenční potíže a začátkem tohoto měsíce požádal vládu v Záhřebu, aby intervenovala.

Ministři obchodu a hospodářství zmíněných čtyř zemí vytvoří zvláštní ministerský tým, který bude kontrolovat dotace Agrokoru, chránit jeho dodavatele a zasadí se o zachování pracovních míst. Nezávislí experti dohlédnou na to, aby se ke všem dodavatelům přistupovalo stejně. V plánu je setkání s chorvatskými vládními představiteli.

Agrokor po ovládnutí chorvatského trhu expandoval do okolních zemí, na celém Balkánu zaměstnává zhruba 60 tisíc lidí. Dominantní postavení získal i na maloobchodních trzích Slovinska, Srbska a Bosny.

Agrokoru teď hrozí bankrot, jeho dluhy se vyšplhaly na zhruba 45 miliard kun, což je více než 162 miliard korun. To je šestinásobek hodnoty podniku. Chorvatská vláda už jmenovala správce, který povede restrukturalizaci firmy. Umožnila to aktivace nového zákona na ochranu ekonomiky před pádem velkých společností.

Zákon na ochranu ekonomiky před krizí Agrokoru zavedla 13. dubna i slovinská vláda a podobný krok zvažuje i Srbsko, uvedla agentura Tanjug. "Srbsko nedovolí, aby místní firmy utrpěly škody kvůli Agrokoru," citoval Tanjug srbského premiéra Aleksandara Vučiče.

Majitel Agrokoru, magnát Ivica Todorić, je podle českých médií známým a vzorem českého ministra financí Andreje Babiše. Ten byl donedávna majitelem podobně zaměřené české skupiny Agrofert.