Byznys s víny typickými pro region pronikl i do Čech

Ilustrační foto

Ilustrační foto

V Česku se zvedla další vlna zájmu vinařů o výrobu vín typických pro daný region neboli terroir označovaná jako vína originální certifikace (VOC). O možnost označovat vína nikoli podle cukernatosti hroznů při sklizni, ale podle místa původu, totiž letos požádala ministerstvo zemědělství hned tři nová sdružení. A poprvé je mezi nimi i spolek z Čech, konkrétně z mělnické vinařské oblasti. Pokud jim ministerstvo vyhoví, rozroste se počet těchto sdružení na osm.

„VOC Mělník vznikl na základě myšlenky rozlišit kvalitní mělnická vína od těch špičkových a zdůraznit výjimečnost terroiru vybraných viničních tratí, ze kterých se budou používat hrozny na výrobu VOC vín,“ řekl deníku E15 předseda sdružení Štěpán Weitosch.

Členy sdružení jsou Školní statek Mělník, Česká zemědělská univerzita v Praze a vinařství Bettina Lobkowicz a Luděk Vondrák. Odrůdy, ze kterých budou vína vyráběna, jsou Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Rulandské modré.

Dalšími novými zájemci jsou VOC Valtice a VOC Hustopečsko. Valtičtí v čele s letošním vítězem soutěže Vinařství roku Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice vsadili na Sylvánské zelené, které se v regionu může chlubit staletou tradicí, a Ryzlink rýnský, jenž se v oblasti pěstuje ještě déle. Které odrůdy hodlá certifikovat na Hustopečesku, zatím tamní sdružení neuvedlo.

Prvním sdružením produkujícím vína tříděná podle takzvaného apelačního systému obvyklého v Německu či Francii se před šesti lety stalo VOC Znojmo. Po něm následovaly oblasti Mikulov, Modré Hory, Pálava a Blatnice.
Největší je znojemský spolek, jenž předloni poslal na trh 260 tisíc lahví vín. Při ceně lahve kolem 150 korun a více se přitom jedná o nezanedbatelný byznys o desítkách milionů korun. Další sdružení jsou výrazně menší a ročně každé vyrobí řádově několik desítek tisíc lahví VOC vín.

VOC vínoVOC víno|E15

Znojemské sdružení také pociťuje stálý zájem. Nyní jej tvoří sedmnáct členů včetně známých jmen jako Znovín Znojmo. „Počet členů sdružení roste, zatím poslední přibyl minulý týden,“ uvedl předseda VOC Znojmo František Koudela. Zatímco původně byla úspěšnost snahy vinařů získat právo označovat vína jako VOC zhruba 40 procent, v poslední době to bývá až sedmdesát procent.

Vladimír Železný: Na víně se nedá zbohatnout