Část majetku zkrachovalého Lessu koupili Slováci

Firma Less & Forest (ilustrační foto)

Firma Less & Forest (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Deset milionů korun vynesla další fáze rozprodeje majetkových účastí zkrachovalé společnosti Less z bývalého holdingu podnikatele Jana Mičánka. Ztrátovou dceřinou firmu Less & Co působící na Slovensku koupila banskobystrická společnost Tatra Timber Logistik Plus za 5,6 milionu korun.

Podíl v rekultivační společnosti KHL-EKO pak za 4,34 milionu získala společnost Noen, k jejímž hlavním činnostem mimo jiné patří projektování strojů a zařízení pro povrchové dobývání nerostů.

„Zejména v případě prodeje majetkového podílu ve společnosti Less & Co se jedná o velmi úspěšný prodej. Znalecký posudek vypracovaný pro účely insolvenčního řízení totiž tento podíl ocenil na 440 tisíc korun,“ řekla insolvenční správkyně společnosti Less Monika Cihelková. „Prodej akcií firmy KHL-EKO, byl ovlivněn skutečností, že se prodával minoritní podíl ve společnosti,“ dodala.

Kromě toho změnila majitele i menší společnost Příroda, která se zabývá znalectvím v oboru lesnictví či zpracováváním lesních hospodářských plánů. Tu získal za 65 tisíc korun Michal Novák. Věřitelům tak svitla naděje, že se mohou brzy dočkat alespoň části peněz. „Jakmile to situace insolvenčního řízení umožní, bude z mé strany připraven u dlužníka Less částečný rozvrh,“ uvedla správkyně.

Rozprodej majetku je v plném proudu i u druhé zkrachovalé firmy z Mičánkova impéria, u bývalé jedničky na lesnicko-dřevařském trhu Less & Forest. Tu chtěl dříve koupit Agrofert Andreje Babiše, ale kvůli průtahům od akvizice ustoupil. Nakonec alespoň Agrofert od Less & Forestu v červenci za 80 milionů korun odkoupil lesní školky, čímž se jeho Wotan Forest stal lídrem mezi producenty sazenic lesních dřevin.