Čechům opět zachutnala rýže, její spotřeba je nejvyšší za téměř 30 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: iStock

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Malotraktor pro sklizeň rýže od firmy Šálek v Ghaně
„Mořská rýže“ skvěle prospívá ve slané vodě
Spotřeba rýže v letech 1989-2016 (v kilogramech na osobu)
6
Fotogalerie

Obyvatelé Česka vloni snědli průměrně 6,5 kilogramu rýže na osobu, to je nejvíce za posledních 28 let.

Oblibu rýže vysvětlil ředitel odboru statistiky zemědělství České statistického úřadu Jiří Hrbek tím, že si ji lidé dávají častěji jako přílohu. “Když jsme bilancovali, kterou přílohu si spotřebitelé dávají, upozornilo nás to na rýži,” řekl pro deník E15 Hrbek.

Rýže tak podle něj začala dohánět těstoviny, které jsou dalším oblíbeným doplňkem k hlavnímu jídlu. “Vyšší spotřebu rýže si vysvětlujeme i tím, že jsme u těstovin zaznamenali pokles,” dodal Hrbek. Češi vloni zkonzumovali průměrně 7,1 kilogramu těstovin, zatímco rok před tím to bylo 7,5 kilogramu. Spotřeba rýže v letech 1989-2016 (v kilogramech na osobu)Spotřeba rýže v letech 1989-2016 (v kilogramech na osobu)|E15 na základě dat ČSÚ

Rýže zažila meziroční nárůst ve spotřebě pouze o 0,6 procenta, nicméně šestikilovou hranici na osobu překročila až během posledních dvou let. V devadesátých letech i na začátku 21. století jí lidé snědli v průměru od čtyř do pěti kilogramů.

Co se týče spotřeby, tak těstoviny ani rýže nemají na další artikl sloužící jako příloha, kterým jsou brambory. Každý obyvatel Česka jich loni snědl průměrně 69,1 kilogramu, což je o 2,8 kilogramu více než v roce 2015.