Ceny dřeva dosáhly loni letitého maxima

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ceny dřeva v hlavních prodejních kategoriích byly loni podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejvyšší za posledních šest let. Metr krychlový nejprodávanějšího smrkového dřeva třídy III. A/B stál loni ve třetím čtvrtletí 2006 korun, což je o 7,5 procenta více než ve stejném období předloni a o třetinu více než v roce 2009.

Ceny smrkového dřeva třídy V. používaného zejména na výrobu buničiny se loni pohybovaly kolem tisícikoruny za metr krychlový, zatímco na začátku roku 2009 to bylo jen 559 korun. V průměru se předloni cena za metr krychlový tohoto dřeva pohybovala mezi 700 a 800 korunami. Oba typy smrkového dřeva se na celkových prodejích podílejí zhruba dvěma třetinami.

Vysoké ceny suroviny si vybírají daň. V lednu na sebe podala návrh na konkurz břeclavská pila Dendra, a to i přesto,
že v letech 2008 až 2010 byla v zisku, byť mírném. Nyní má dluhy ve výši 17 milionů korun. A není jediná. „Desítky firem již zkrachovaly, řada dalších stojí před krachem. Drtivá většina omezila výrobu a propustila i polovinu zaměstnanců. Další firmy se pohybují na hranici ziskovosti či přežívají ve ztrátě. Menší regionální pily do dvaceti zaměstnanců krachují bez větších mediálních ohlasů,“ řekl deníku E15 předseda Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. Obdobné existenční potíže u svých členů registruje i Společenstvo dřevozpracujících podniků (SPD).

Za vysoké ceny může podle obou profesních organizací princip a zpoždění tendrů státních Lesů ČR, které spravují polovinu lesů v zemi. Kvůli zpoždění podle nich nastal nedostatek dřeva na trhu, a tím jeho cena stále stoupá. S tím, že by vysoké ceny a nedostatek způsobily Lesy ČR, ale státní firma nesouhlasí. Lesy ČR prý dodávají na trh jen polovinu dřeva a jeho ceny ve finále neurčují ony, ale těžební firmy. Zpoždění a nedostatek dřeva podle LČR způsobily námitky účastníků tendru a kontrola antimonopolního úřadu, který na konci října na pět týdnů pozastavil podepisování smluv. „Některé pilařské a výrobní provozy se předzásobily, jak je obvyklé v naší branži. Těm, které se nepředzásobily, nerozumíme a nemůžeme za to,“ řekl ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

Podle šéfky SPD Zdeňky Besedové většina dřevozpracujících podniků sídlí v příhraničních oblastech, kde mají LČR ve správě 80 až sto procent lesů. Postižené firmy tudíž nemají možnost nakoupit dřevo od jiných vlastníků. Podle Besedové navíc selhala burza jako zdroj dřeva pro menší zpracovatele. Na burze loni nakoupil pouze jeden člen SPD a to ještě zanedbatelné množství. „Ostatní se celý rok potýkali s vysokými cenami, které vyplynuly z výběrových řízení pro rok 2011, kde byla hlavním hodnotícím kritériem cena a vítězné firmy to promítly do konečných cen pro dřevozpracovatele. Tato státní obchodní politika vedla k uzavření Dendry Břeclav a dalších,“ řekla Besedová.