Ceny farmářské půdy v USA rostou, zemědělství přitahuje investory

Sklizeň v Argentině komplikovaly silné deště. Země výrazně snížila odhady výnosů kukuřice a sóji

Sklizeň v Argentině komplikovaly silné deště. Země výrazně snížila odhady výnosů kukuřice a sóji Zdroj: reuters

Americké zemědělství bylo dlouhou dobu výrazně podinvestovaným sektorem a upozorňovali na to přední světoví investoři. Podle zpráv ekonomů americké centrální banky (Fed) doba slávy zemědělství pomalu přichází.

Ekonomové Fedu uvedli, že ceny farem a farmářské půdy v zemědělských oblastech Spojených států v uplynulém čtvrtletí pokračovaly v růstu, a to navzdory klesajícím cenám zemědělských komodit. Fed to vysvětluje nízkými úrokovými sazbami a nedostatkem jiných příležitostí pro hladové investory. Také bohatší farmáři využili své pozice k nákupu nové půdy.

Cena zemědělské půdy v amerických státech Texas či Nebraska ve druhém letošním čtvrtletí meziročně vzrostla o 25,2 procenta. Jde již o devátý po sobě jdoucí kvartál, kdy ceny půdy meziročně rostly o více než dvacet procent, uvedla minulý týden pobočka Fedu v Kansas City.

V jiném průzkumu zase chicagská pobočka Fedu uvedla, že ceny zemědělské půdy ve státech Illinois a Indiana meziročně vzrostly o 17 procent.

Zisk a tržby
Ceny obilovin od začátku roku spadly o osm procent. To se má negativně promítnout do tržeb amerických farmářů. Výrobce zemědělské techniky John Deere ve své studii předpokládá, že loňské rekordní tržby zemědělců ve výši 402,1 miliardy dolarů se příští rok sníží o šest procent na 379,7 miliardy dolarů. Zisk v celém odvětví by měl podle ministerstva zemědělství v loňském roce dosáhnout 128,2 miliardy dolarů, a to zejména díky vyplaceným pojistkám kvůli katastrofálnímu suchu.

Podle údajů ministerstva zemědělství vzrostla od začátku roku průměrná cena zemědělské půdy o 9,4 procenta a dosáhla ceny 2900 dolarů za akr (0,4 hektaru). Nejdražší je půda ve státech New Jersey, kde akr přijde na 12,7 tisíce dolarů, a Rhode Island, kde kupec zaplatí za akr 11,8 tisíce dolarů. Naopak nejlevnější je neúrodná půda Nového Mexika.

Většina zemědělské půdy je v USA nadále prodávána a kupována farmáři, začíná ale přitahovat i institucionální investory a penzijní fondy. Jedním z nich je společnost TIAA-CREF, která poskytuje finanční služby a spravuje 523 miliard dolarů.