Ceny potravin mají v příštím desetiletí stoupnout až o 40 procent

potraviny - ilustrační foto

potraviny - ilustrační foto Zdroj: Euro, Martin Pinkas

Rostoucí poptávka po potravinách zvýší v příštím desetiletí globální ceny potravin o deset až 40 procent. Vlády zemí by proto měly zvýšit investice do zemědělské produkce. Uvedly to ve společné zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Růst produkce potravin v posledních deseti letech zpomalil, přestože vyšší příjmy v rozvojových zemí vedly k nárůstu spotřeby. „Sledujeme zpomalení růstu produkce a produktivity, a to je znepokojivé,“ prohlásil ekonom FAO Merritt Cluff.

Podle OECD by měly ceny masa růst rychleji a ceny obilí pomaleji. Vyšší ceny potravin budou mít větší dopad na rozvojové země, kde rodiny vydávají za potraviny až 60 procent svých příjmů.

Investice do zemědělství v posledních desetiletích klesají kvůli dlouhodobému snižování cen komodit. Ceny komodit sice od roku 2008 rostou, avšak investice do produkce tomu neodpovídají. Průměrný roční růst produkce by měl v období 2013 až 2022 zpomalit na 1,5 procenta z 2,1 procenta v předchozím desetiletí. „To je zhruba o třetinu méně. To je velký rozdíl,“ uvedl generální tajemník OECD Angel Gurría.

Spotřeba potravin v rozvojovém světa za poslední desetiletí vzrostla o 30 procent. V rozvinutých zemích byla změna velmi malá. V rozvojových zemích má spotřeba růst mnohem rychleji i v dalším desetiletí díky rostoucí populaci, vyšším příjmům, urbanizaci a změnám ve stravě. Tempo růstu má však být pomalejší než v předchozí dekádě, napsaly agentury AP a Reuters.