Ceny pšenice a zlata jdou kvůli Ukrajině rychle nahoru

ilustrační foto

ilustrační foto

Investoři se během posledního roku zlata a pšenice spíše zbavovali. Nyní se ale situace obrací. Především hedgeové fondy nyní rychle nakupují zásoby obou komodit. Přiměla je k tomu eskalující krize na Ukrajině.

Podle údajů americké vlády mají spekulanti nejvyšší sázky na zlato od konce roku 2012 a v růst pšenice věří poprvé od loňského listopadu. Zlato minulý týden dosáhlo půlročního maxima a pšenice vstoupila do takzvaného býčího trhu poté, co její cena od loňského podzimu vzrostla o 25 procent.

Zlato od začátku letošního roku posílilo již o 15 procent na 1380 dolarů za trojskou unci. Nahoru ho poslaly zprávy o oslabujícím růstu americké ekonomiky a ruská invaze na Ukrajinu. Ceny pšenice od začátku ledna vzrostly o 14 procent na 6,8 za bušl (přibližně 27 kilogramů), to je pro obilnou komoditu nejlepší začátek roku za posledních šest let.

Vývoj ceny zlata

Graf 17. 3. 2014.Graf 17. 3. 2014. | tryner@mf.cz

Obavy o osud dodávek pšenice z krizí zužované Ukrajiny společně s opožděnými dodávkami v Argentině a Kanadě, kde mohou podle tamního svazu pěstitelů pšenice problémy s železniční přepravou stát farmáře až přes tři miliardy dolarů na ušlých tržbách, ženou cenu vzhůru. Velká zima a sucho také ohrožují zimní sklizeň ve Spojených státech, které jsou největším světovým vývozcem pšenice.

Pšenice má přitom za sebou nepříliš povedený rok. Loni její cena klesla o 22 procent v očekávání rekordní sklizně. Podle amerického ministerstva zemědělství vzroste v produkčním roce, který končí v červnu, globální produkce pšenice o 8,6 procenta.

Ukrajina je důležitým globálním hráčem na poli obilovin. Je sedmým největším producentem a třetím největším exportérem. Její důležitost se v minulosti ukázala růstem ceny pšenice poté, co Ukrajina uvalila na tuto komoditu vývozní embargo.

Vývoj ceny pšenice

Graf 17. 3. 2014.Graf 17. 3. 2014. | tryner@mf.cz