Ceny zemědělské půdy stoupají, investoři ztrácejí zájem o nákup polí

Průměrná cena orné půdy (v korunách za m2 )

Průměrná cena orné půdy (v korunách za m2 ) Zdroj: E15

Majitelé orné půdy žádají při jejím prodeji ceny, které by se investorům vrátily až za několik generací. Trh proto zpomaluje.

Hlad po zemědělské půdě vyhnal její ceny tak vysoko, že zemědělci i investoři ztrácejí zájem o nákup polí. Svou roli sehrávají i horší výnosy. Podle Českého statistického úřadu se loni za metr čtvereční orné půdy platilo průměrně patnáct korun, téměř dvojnásobek toho, co před pěti lety. V nejúrodnějších lokalitách se ceny dostávají až ke třiceti korunám, uvádějí aktéři trhu.

„Zvolna opadá i zájem velkých investorů, kteří viděli velký potenciál v cenovém boomu. Ti se nyní soustřeďují na vyhledávání vysoce kvalitní půdy, a jen za tu jsou ochotni zaplatit vyšší cenu,“ uvedl Jiří Jaklín, majitel společnosti Agro 21, která se obchody s půdou zabývá. Roli podle byznysmena hraje i růst úrokových sazeb zdražující úvěry. „Když se na internetu hromadí nabídky polí za třicet korun za metr čtvereční a nikdo je nechce, tak je někde problém,“ dodal Jaklín.

Opatrnější je při pozemkových akvizicích i společnost Chemagra, která v minulých letech půdu čile nakupovala. „Představy prodávajících jsou často mimo realitu. Nemá smysl kupovat pole za ceny, které by se nám vrátily až za několik generací,“ řekl spoluvlastník podniku Walter Schrott. Po špičkách našlapují v zemědělství už i těžké váhy byznysu typu majitele Banky Creditas a investiční skupiny Unicapital Pavla Hubáčka. V portfoliu má 8500 hektarů půdy. Přesto se dalším akvizicím neuzavírá.

„Půdu stále nakupujeme, koncentrujeme se ale na oblasti, kde hospodaříme,“ poznamenala Kamila Valštýnová, finanční ředitelka holdingu. Skupině patří například rozsáhlé polnosti na Bruntálsku či v podhůří Beskyd.

Část investorů sází na rostoucí oblibu biopotravin, které se prodávají dráž než běžné farmářské produkty. „Jsme připraveni investovat do půdy vhodné pro takzvaná přechodná období na ekologické hospodaření. To v praxi znamená dva až tři roky čištění půdy zasažené rezidui pesticidů z konvenční produkce před zahájením provozu biofarem,“ sdělil Martin Ducháček.

Podle čísel společnosti Agro 21 je teď půda nejdražší například na Hané a Vyškovsku. Nejnižší ceny jsou na Liberecku či v Moravskoslezském kraji.