Češi fandí biopotravinám. Trh v roce 2012 vzrostl na téměř 1,8 miliardy

biopotraviny (ilustrační foto)

biopotraviny (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Každý Čech utratil za biopotraviny v průměru necelých 200 korun za rok. Tvrdí to Zpráva o trhu s biopotraviny v ČR, podle níž trh v roce 2012 meziročně vzrostl o 6,7 procenta na 1,78 miliardy korun. Podíl bioproduktů na celkové spotřebě potravin ale zůstává stále velmi nízký a pohybuje se mezi 0,6 a 0,7 procenta.

Téměř dvě třetiny biopotravin nakoupí zákazníci v Česku v maloobchodních řetězcích. Významně roste podíl prodeje přímo na farmách či na farmářských trzích, který předloni dosáhl téměř šest procent. V maloobchodě se prodalo biopotravin za 1,65 miliardy korun, ve veřejném stravování za 20 milionů. Farmáři a výrobci přímo prodali zboží za 105 milionů korun.

Prodeje biopotravin rostly předloni druhým rokem po sobě. Po výrazných meziročních nárůstech až o desítky procent mezi roky 2005 až 2008 v krizových letech 2009 a 2010 jejich prodej stagnoval okolo 1,6 miliardy korun.

Domácí firmy v roce 2012 vyvezly biopotraviny za 624 milionů korun, téměř o desetinu vyšší částku než v roce 2011. Zhruba pětinu však představovaly reexporty předtím dovezených potravin, hodnota reexportů přitom meziročně vzrostla více než dvojnásobně. Naopak dovezeno do ČR bylo produktů za 752 milionů korun.

„Čísla potvrzují rostoucí zájem lidí o lokální a čerstvé produkty společně s rozvojem nových forem přímého prodeje, jako jsou farmářské trhy, systém bedýnek nebo farmářských prodejen ve velkých městech,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. K rozvoji ekologického zemědělství má podle něj přispět i trvající podpora státu ve formě dotací či zvýhodnění poskytovaných ekologickým zemědělcům a výrobcům.

Biopotraviny podporuje i vláda
Podle akčního plánu, který v prosinci 2010 schválil kabinet, má vzrůst podíl ekologického zemědělství do roku 2015 na 15 procent. Podíl biopotravin na trhu s potravinami by měl stoupnout na tři procenta. Materiál si také klade za cíl obrácení poměru mezi dováženými a domácími biopotravinami ve prospěch tuzemských.

Šašek provokuje: Biosobectví a moderní božstva