České mléko jde do Bruselu bojovat o přežití

České mléko

České mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Ministerstvo zemědělství bude v Bruselu jednat o tom, jak zastavit chystané zrušení kvót na produkci mléka v EU. Rezort říká, že podle současných plánů Evropské komise by byli čeští mlékaři z evropského trhu vytlačeni. Kvóty jim totiž zaručovaly jistotu podílu na trhu.

Evropská komise představí začátkem příštího týdne zprávu o vývoji situace na trhu s mlékem a mléčnými produkty. Z projednávaných bodů bude v pondělí a úterý pro Česko nejzásadnějším tématem jednání o mléčných kvótách. Ty určují množství, kolik mléka může každá z členských zemí vyprodukovat. Když limit překročí, musí zemědělec s „nadvýrobou“ zaplatit pokutu. Tento systém má udržet na trhu s mlékem rovnováhu. Kdyby kvóty neplatily, zemědělsky silné země jako Polsko či Francie by menší evropské státy vytlačily z trhu.

A právě mléčné kvóty jsou podle současného návrhu Evropské rady ohroženy. Může za to tlak polských a francouzských zemědělců, kteří chtějí dodat na trh více mléka, než jim současná pravidla dovolují. Přes ministry svých zemí prosadili dokument o takzvaném „soft landingu“, tedy postupném navyšování kvót a jejich úplném zrušení v roce 2015.

„V žádném případě nechceme připustit situaci, která by jakkoliv zhoršila postavení našich producentů mléka v konkurenci členských států překračujících kvótu,“ říká pro E15.cz ministr zemědělství Česka Marián Jurečka.

Připojí se další země

Česko je proto připraveno dokument o „soft landingu“ blokovat. „Pokud jde o návrh závěrů Rady jako takový, Česká republika nemůže podpořit text v předložené podobě, zejména s ohledem na navrženou úpravu pravidel takzvaného „soft-landingu“. Česko požaduje dodržení dohodnutého existujícího nastavení do konce režimu mléčných kvót v březnu 2015 podle původního harmonogramu,“ vysvětluje Jurečka.

Rezort zemědělství podle Jurečky inicioval setkání dalších menších zemí, které se dohodly na společném postupu. Jsou proti urychlení rušení kvót, pro zachování pokut pro země nerespektující stávající pravidla a udržení rovnováhy na trhu.