České stračeny zachraňují východ Afriky. Chovatel: Vydrží tvrdší prostředí

První česká „straka“ narozená v Zambii po embryotransferu

První česká „straka“ narozená v Zambii po embryotransferu Zdroj: archiv E15.cz

Český strakatý skot by mohl být šancí pro východní Afriku, která trpí nedostatkem potravin. „Stračena“ je totiž odolnější než nejrozšířenější plemeno holštýn.

Chovatelské družstvo Impuls proto pracuje na šíření český krav v Zambii a nabídlo je také Tanzanii. Při dubnové misi českých byznysmenů do těchto zemí to sdělil ředitel družstva Michal Basovník. „Český strakatý skot je univerzální plemeno, které je vhodné i do tvrdšího prostředí. Při nedostatku krmiva sníží produkci mléka, ale přežije. Významnou předností je navíc produkce velmi kvalitního masa,“ uvedl Basovník.

Místní partneři ve východní Africe kladně vnímají fakt, že Česká republika nemá žádné geopolitické ambice

Podle něj zatím v Africe nelogicky převažuje háklivé plemeno holštýn, které je geneticky upraveno pro maximální dojivost. Mléko dojí i v případě, že nemá dost krmiva. „Výsledkem jsou zubožená zvířata neschopná další reprodukce. Byli jsme svědky toho, jak dopadne špičková genetika v podobě nejvýkonnějších plemen v nevyhovujících podmínkách,“ uvedl Basovník.

Ten přirovnává situaci k tomu, jako byste si koupili na špatnou silnici sportovní vůz, jehož rychlost stejně nevyužijete. Češi místo toho nabídli odolný „teréňák“. Družstvo Impuls už od roku 2011 realizovalo dva projekty umělé inseminace skotu v Zambii. Při dubnové misi oslovili nově i tanzanské zemědělce. „Podařilo se nám navázat kontakt s mléčnou farmou s chovem jednoho tisíce krav a s výhledem na dva tisíce dojících krav. Manažer farmy sám projevil zájem o plemeno fleckvieh (české strakaté).“

Při misi, kterou vedl ministr zemědělství Marian Jurečka, našli zástupci asi dvacítky českých firem šance i v energetice a strojírenství. „Místní partneři ve východní Africe kladně vnímají fakt, že Česká republika nemá žádné geopolitické ambice,“ připomněla Tereza Černá z odboru zahraničně obchodní spolupráce ministerstva zemědělství. Zambie i Tanzanie totiž patří k zemím, kde se v současnosti přetahují o dominanci Čína, Jihoafrická republika a Indie.

Více 4. května v příloze deníku E15 Český export