Jíst brouky je populární. Ministerstvo otevřelo dveře chovatelům | E15.cz

České úřady otevírají dveře byznysu s jedlým hmyzem

Barbora Pánková

K trendu chovu hmyzu pro gastronomii se mohou bez obav z právního tápání přidat i Češi. Ministerstvo zemědělství vydalo příručku, která určuje pravidla pro jeho chov coby potraviny k lidské konzumaci.

Jak se postavit k hmyzu, který už není jen tradiční potravinou třetích zemí, nebylo jasné nejen podle českých zákonů. Počátkem letošního roku ho přidalo na seznam potravin nařízení Evropské unie a české ministerstvo zemědělství reagovalo v březnu vydáním pravidel pro chov a zpracování hmyzu.

“Ministerstvo zemědělství zaznamenalo rostoucí zájem o chov a zpracování hmyzu, rozhodlo se tedy vypracovat dokument, který by zájemcům o uvedení hmyzu jako potraviny na trh pomohl,” uvedl rezort na webu Informační centrum bezpečnosti potravin.

Publikace s názvem Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu doporučuje k chovu potemníka moučného, potemníka stájovového, cvrčka domácího, cvrčka krátkokřídlého a cvrčka banánového. Zájemce o takový chov se pak musí sedm dní před zahájením činnosti nahlásit Krajské veterinární správě.

Na pultech řetězců by mohlo být povinně české zboží, řekl ministr zemědělství Milek

Kromě dodržení hygienických, bezpečnostních a dalších standardů uvádí i nejčastější metody pro usmrcení brouků. Jedná se o zmrazení, suché zmrazení, drcení, zadušení oxidem uhličitým, ponoření do vroucí vody, sušení nebo usmrcení horkou párou.

Příkladem firmy, které by nové opatření bývalo mohlo usnadnit činnost, je český start-up Sens, který do proteinových tyčinek používá mouku z rozemletých cvrčků používá. Před necelými třemi lety měl ale s rozjezdem podnikání problém. “Povolení k výrobě potravin s hmyzem jsme nakonec sehnali až ve Velké Británii,” uvedl spoluzakladatel Sens Radek Hušek loni pro magazín Forbes. Pro první výrobu pak dovezli cvrčky z Thajska.

Podle Potravinářské komory využily nejednoznačné evropské legislativy v minulosti také Belgie, Nizozemsko nebo Francie a jedlý hmyz na svém trhu povolily. Hmyz je vyzdvihován především kvůli vysoké výživové hodnotě. 

Tuny pečiva řetězce neprodají. Posloužilo pro výrobu piva

 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!