České zemědělství letos zřejmě dosáhne zisku 14 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 David Tesar

České zemědělství by mělo být letos v zisku kolem 14 miliard korun. V České televizi to řekl ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman s tím, že jde o určitý pokles oproti loňskému roku. V roce 2012 zemědělství vykázalo zisk 16 miliard.

„Úroda obilovin byla proti loňsku velmi dobrá, u řepky rekordní. U brambor to bude horší, protože tam měly vliv povodně a nepříznivé počasí při jarních pracích,“ uvedl Toman. „Cena obilovin a řepky výrazně klesly, já bych ještě nejásal,“ doplnil prezident Agrární komory Jan Veleba. Toman připomněl, že ceny neurčuje jen český trh, ale i trhy ostatních zemí.

Podle prvního místopředsedy KDU-ČSL a soukromého zemědělce Mariana Jurečky je na hodnocení celého roku ještě brzy. „Kondice českého zemědělství postupně roste, ale stále není taková, abychom se mohli srovnávat s Německem nebo Rakouskem, tedy ideály, kde bychom chtěli být,“ dodal.

Ministerstvo zemědělství chce podle Tomana ze svých zdrojů najít dotaci 535 milionů Kč na chov prasat a drůbeže. Má jít o výdaj peněz, které se ušetří jinde. „Je to velkých úspěch, signál, který bude mít vliv na chovatele, aby přestali regulovat stavy prasat,“ reagoval Veleba. Podle Jurečky částka podpory živočišné výroby není dostatečná.

Zrušení takzvané zelené nafty, tedy daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce, ke kterému by mělo dojít k 1. lednu 2014, by podle Tomana snížilo konkurenceschopnost českých zemědělců. Nemyslí si ale, že tento krok bude zrušen v rámci zákonných opatření. „Nicméně tato vláda může připravit pro nový parlament některá opatření tak, abychom se zelenou naftu pokusili zachránit,“ podotkl. Ministerstvo proto předloží do měsíce analýzu dopadů jejího zrušení. Zachování 40procentní vratky spotřební daně by Toman považoval za úspěch.