České zemědělství loni vykázalo rekordní zisk téměř 23 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Zisk českého zemědělství loni meziročně vzrostl takřka o 40 procent na 22,9 miliardy korun. Výsledek byl nejlepší od roku 1998, odkdy je v Česku statisticky sledován. Uvedl to Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu. Na rekordním zisku se podílela především mimořádně dobrá úroda, příznivý vývoj výkupních cen u živočišných komodit a nárůst dotací. ČSÚ bude předběžný údaj v průběhu roku zpřesňovat, změny by se však měly pohybovat v řádu desítek, maximálně stovek milionů korun.

Rekordní byla loni i celková zemědělská produkce, která dosáhla 136,6 miliardy korun. Proti roku 2013 byla vyšší o více než osm miliard korun. Rostlinná výroba vzrostla zhruba o pět procent na 79,5 miliardy korun. Hodnota živočišné produkce se zvýšila o desetinu na 51,6 miliardy korun.

Nejlepší výsledek zemědělského odvětví v historii zaznamenal také Zemědělský svaz, který vychází při výpočtu z odlišné metodiky a vykazuje zpravidla o něco nižší čísla než ČSÚ. Šetření svazu ukázalo zisk téměř 19 miliard korun, což je 5331 korun na hektar obhospodařované půdy. „Je to více jak dvojnásobně vyšší výsledek vzhledem k dlouhodobému průměru výsledku hospodaření za roky 2004 až 2014,“ uvedl svaz v komentáři.

Nejvyšší přidaná hodnota v historii

Nejvyšší za dobu sledování byla loni také hrubá přidaná hodnota. Ve srovnání s rokem 2013 vzrostla o více než o desetinu na 41,8 miliardy korun. Mezispotřeba se zvýšila o čtyři miliardy Kč na 94,8 miliardy korun.

Zemědělcům byly loni vyplaceny z evropských fondů a národních zdrojů dotace 32,9 miliardy korun. Částka byla meziročně o 12 procent vyšší a druhá nejvyšší od roku 2009. „Je zřejmé, že české zemědělství je ziskové právě díky oněm podporám. Bez nich by bylo zhruba 11 miliard ve ztrátě, anebo by ceny potravin u nás musely být mnohem vyšší,“ uvedl svaz.

svaz: Je zřejmé, že české zemědělství je ziskové právě díky podporám. Bez nich by bylo zhruba 11 miliard ve ztrátě

Výkupní ceny komodit začaly ve druhé polovině roku klesat a do letošního roku vstoupili zemědělci se zhruba o desetinu nižšími cenami než o rok dříve. „Předpokládáme tak, že letošní tržby za rozhodující rostlinné i živočišné komodity budou v porovnání s rokem 2015 nižší,“ uvedl svaz.

Sklizeň obilovin v Česku loni meziročně vzrostla o 17 procent na 8,779 milionu tun a byla třetí nejvyšší v historii. Sklizeň nejvýznamnější tuzemské olejniny, řepky, vzrostla o 94.000 tun na rekordních 1,537 milionu tun. Produkce masa po 11 letech poklesu loni meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 451.186 tun. Snížila se jen okrajová produkce koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst. Mléka vykoupeného od českých zemědělců loni meziročně přibylo 1,3 procenta na 2,35 miliardy litrů.