České zemědělství roste, vykázalo druhý nejlepší zisk od roku 1998

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Českému zemědělství se v loňském roce dařilo, zisk odvětví meziročně vzrostl o 300 milionů korun na 16,7 miliardy korun. Jednalo se o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy se tento ukazatel sleduje. Na růstu se podílela vyšší úroda hlavních rostlinných komodit, zvýšení cen mléka i nárůst dotací.

Hodnota produkce celého zemědělského odvětví vyjádřená v běžných základních cenách vzrostla z předloňských 122,4 na 128,1 miliardy korun. O více než čtyři procenta narostla jak rostlinná, tak živočišná výroba. Vyplacené dotace se proti roku 2012 zvýšily o 3,4 procenta na 30,3 miliardy korun.

„Hodnota rostlinné produkce rostla nejen díky vyšší úrodě pšenice, žita, řepky a ovoce, ale i díky růstu cen krmných plodin, zeleniny a brambor,“ uvedl ČSÚ. „U produkce živočišné došlo k navýšení výroby vajec a prasat a k nárůstu cen pro vejce, skot a drůbež,“ stojí v komentáři. Na nárůstu živočišné výroby se významně podílelo mléko, jehož nákupní cena a vyrobené množství loni vzrostly. Hodnota produkce mléka tak narostla oproti roku 2012 o devět procent.

Na druhou stranu vzrostly výdaje farmářů za osiva, pohonné hmoty, hnojiva či krmiva. „Proti roku 2012 došlo i přes stagnaci počtu pracovních sil v zemědělství ke zvýšení náhrad zaměstnancům o 2,7 procenta,“ poznamenali statistici. O desetinu více než předloni vydali zemědělci za pronájem půdy.

Loni zisk českého zemědělství meziročně klesl téměř o jednu miliardu korun na 16,4 miliardy korun z předloňského rekordu 17,4 miliardy korun. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Odborníci upozorňují, že závislost tuzemských rolníků na dotacích z dlouhodobého hlediska roste, což není dobře.