Česko čelí mléčné krizi, kvůli nadprodukci i ruskému embargu

mléko (ilustrační foto)

mléko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: macalit via Flickr

V Česku i v ostatních zemích Evropské unie se začaly v posledních týdnech hromadit zásoby neprodaných mléčných výrobků. Může za to loňská nadprodukce mléka a více než půlroční zákaz Moskvy dovážet do Ruska vybrané druhy potravin.

Doplácejí na to mlékárny a farmáři. Prodejní ceny mléčných výrobků se propadly na hranici výrobních nákladů, takže zemědělce drtí snižování výkupních cen syrového mléka. Ta z loňských deseti korun za litr propadá k aktuálním sedmi korunám. Stát by měl zakročit, apelují výrobci.

„Všechny mlékárny se topí ve zboží. Madeta má historický objem na skladě. Nikdy jsme neměli vyšší zásoby hotového zboží než nyní,“ řekl deníku E15 šéf největší tuzemské mlékárny, jihočeské Madety, Milan Teplý. Firma zpracovává více než milion litrů syrového mléka denně – v současnosti má podle Teplého navíc v průměru 150 tisíc litrů, které nepotřebuje.

Mléko nyní Madeta více používá na výrobu trvanlivého krabicového a sušeného mléka. „Obojí se ale teď prodává pod výrobními náklady. To máte nějakých 17 milionů korun měsíční ztráty na výrobcích,“ dodal Teplý.

„Zvýšenými zásobami prochází celý sektor, tudíž ani nám se to nevyhnulo,“ sdělil ředitel Mlékárny Hlinsko z holdingu Agrofert Jiří Tvrdík. „Pociťují to mlékárny v celé Evropě. Ceny komodit začaly klesat loni v létě, začátkem letošního roku tento trend ještě zrychlil,“ podotkl.

Dramatický dopad do tří měsíců

Na tristní situaci upozornil už minulý týden na Žofínském fóru i šéf Agrární a Potravinářské komory Miroslav Toman. „Pokud se nepřijmou opatření na úrovni ministerstva, tak to do tří měsíců může mít dramatický dopad,“ uvedl. K opatřením by mohl náležet například vyšší výkup mléčných výrobků do státních rezerv či zvýšení intervenční ceny vykupovaného mléka.

Ministerstvo zemědělství se ale zatím zakročit nechystá. „Situace v mléčném sektoru v Česku je vážná, ale nechtěl bych hovořit o tom, že je kritická či dramatická,“ řekl na fóru ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Mlékárny: výkupní cena klesne pod sedm korun
Na vývoj mléčného trhu v Evropě hledí s obavami nejen výrobci, ale i farmáři. Výsledkem vysokých zásob v Evropské unii je tlak průmyslových výrobců na snižování výkupní ceny mléka. Ta loni v Česku činila v průměru téměř deset korun, meziročně se ale podle statistického úřadu propadla o 15 procent na zhruba 8,30 koruny – a dál klesá k hranici sedmi korun. Pod ní se naposledy ocitla před pěti lety. Největší výrobce Madeta v dubnu vykupovala syrové mléko za 8,16 koruny. „Nyní řekneme zemědělcům, že jdeme o padesátník dolů – a to jsem mírný. Od těch rozumnějších farmářů jsem už slyšel otázky, jestli cena půjde pod sedm korun. Ano, myslím, že ano, a to nadlouho,“ říká šéf Madety Milan Teplý.
Výkupní cena mlékaVýkupní cena mléka|E15
Obdobně to vidí i šéf Mlékárny Hlinsko Jiří Tvrdík. Výkupní cena mléka je totiž vyšší, než za kolik se dá výrobek prodat. Tím pádem bude růst tlak na její snižování. „Ceny snižujeme a vzhledem k vývoji cen komodit budeme výrazně zrychlovat. Podle současného vývoje si myslím, že k výkupní ceně sedmi korun za litr se můžeme přiblížit,“ dodal.
S extrémně nízkou výkupní cenou se farmáři potýkali již před šesti lety, kdy se dokonce propadla pod hranici šesti korun. Tehdy na protest vylévali mléko do polí. Nyní zatím žádnou akci nechystají. „Situaci vnímáme jako velmi vážnou. Zda cena poklesne pod sedm korun nedokážu říci, stejně tak, jak bychom reagovali,“ řekl deníku E15 předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.