Česku vadí různá kvalita potravin v unii. Pro EU to není téma, říká Jurečka

Ilustrační foto obchodu

Ilustrační foto obchodu Zdroj: David Vagaday/E15

Česká republika připraví další a podrobnější podklady pro diskusi o potravinářských výrobcích, které jsou prodávány v různých zemích EU pod stejnou značkou, ovšem v lišícím se složení či kvalitě. Problematiku dnes na jednání ministrů zemědělství evropské osmadvacítky otevřel český zástupce Marian Jurečka.

„My to vnímáme jako velký handicap minimálně pro všechny spotřebitele v celé východní a střední Evropě. Ale zároveň jako nerovné podmínky na vnitřním trhu,“ řekl Jurečka v Bruselu novinářům. Ve svém pohledu není osamocený, podobný názor na věci dali koncem dubna najevo také jeho kolegové z dalších zemí visegrádské skupiny (V4).

Česko dnes věc otevřelo ve snaze najít legislativní kroky, které podobnou praxi v budoucnu znemožní. Výrobky nesoucí stejný název, bez ohledu na region nebo určitou zemi, by měly mít podle názoru české strany stejnou kvalitu pro každého spotřebitele.

Jurečka: Žádné téma k řešení pro evropskou patnáctku

„Musím říci, že především ze strany původní evropské patnáctky toto téma není vnímáno jako téma k řešení,“ připustil dnes český ministr.

Dnes český postoj výrazně podpořilo Slovensko, které jako předsednická země EU v druhé polovině letošního roku podle Jurečky počítá s návratem tématu na ministerská jednání.

Také proto má Praha předložit podrobnější analýzy. Dnes český ministr ukázal svým kolegům například údaje o margarínu, v němž je v ČR obsah tuku 60 a v Německu 70 procent, nebo masovou konzervu, v níž je přes shodný obal v Česku hlavní složkou drůbeží maso, ale v Německu maso vepřové.

Jurečka zároveň poukázal na to, že právě v sousedním Německu jsou mnohdy kvalitnější potravinářské výrobky dokonce levnější než ty nabízené v českých obchodech pod stejnou značkou, ale v horší kvalitě.

Únorový průzkum Státní zemědělské a potravinářské inspekce ukázal, že podobnou praxi odmítá 88 procent českých spotřebitelů. Firmy se často brání argumentem o odlišných preferencích zákazníků v jednotlivých zemích. Takový pohled ale odmítlo 77 procent dotázaných v průzkumu inspekce.

Eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis dal dnes podle Jurečky najevo ochotu o problematice dál debatovat.

Jurečka oslovil Jourovou

Český ministr se kvůli tématu sešel také s českou eurokomisařkou Věrou Jourovou, do jejíž náplně práce patří i ochrana spotřebitele. Jurečka totiž připomněl, že podobná situace se mnohdy týká také například hygienických výrobků, pracích prášků a podobného zboží.

„Věřím tomu, že když tady vytvoříme synergii - nás jako členského státu ve spolupráci se Slovenskem jako předsedajícího státu - a samozřejmě paní komisařky, tak bychom téma mohli dostat do fáze, kdy se po letech začne řešit,“ uzavřel ministr s tím, že spojence bude Praha hledat také v europarlamentu.