Český česnek zažívá boom

česnek

česnek Zdroj: Profimedia.cz

Za české zemědělské zlato je považován chmel, ale zdá se, že pěstitelé narazili na další žílu. V posledních pěti letech se jí stal česnek, jehož plochy za posledních deset let stouply osmkrát a další růst se dá byť při mírnějším tempu očekávat.

„Plocha osázená česnekem za posledních pět let vzrostla na desetinásobek,“ potvrzuje jeden z největších pěstitelů Zdeněk Hrdlička z farmy z Dolánek nad Ohří. „Pole budeme zvětšovat i nadále, neboť stále roste zájem ze strany obchodů,“ dodal farmář, jenž například jen letos vypěstoval na patnácti hektarech devadesát tun česneku pro síť Tesco.

Celková osevní plocha i díky dalším producentům stoupla ze 67 hektarů v roce 2010 na letošních 236 hektarů. „Příčinou byl a je rostoucí zájem českých spotřebitelů o kvalitní český česnek. Svou roli hraje i to, že spotřebitelé jsou ochotní za kvalitu vynaložit i více peněz,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Na tržištích se cena česneku podle údajů ministerstva a statistiků pohybuje od 130 až po dvě stě korun za kilogram, v maloobchodní síti se započtením levného česneku z dovozu, zejména Číny či Španělska, je to zhruba kolem stokoruny.

Český česnekČeský česnek | E15

Do budoucna ale ministerstvo očekává další nárůst ploch s česnekem, protože zájem spotřebitelů o kvalitní česnek je stále vysoký, i když pomalejším tempem.„Kapacita není zdaleka naplněna – celková potřeba k naplnění by byla zhruba 750 až tisíc hektarů pěstebních ploch česneku,“ podotkl mluvčí. Zbytek poptávky tak tvoří česnek z dovozu, kterého se jen loni do Česka dovezlo přes 5400 tun. Dovoz ale se stoupající tuzemskou produkcí postupně v posledních letech klesá.

Podle nákupčího zeleniny Teska Tomáše Kačaly jsou za růstem zájmu zkušenosti lidí, kteří v minulosti upřednostňovali importované odrůdy za podstatně nižší cenu před českými. „V průběhu let ale přišli na to, že českým odrůdám se z hlediska kvality, chuti a poměru silic nic nevyrovná. V současnosti si tudíž raději připlatí a kupují produkt té nejvyšší kvality,“ uvedl Kačala.

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum. Více zde >>>