Český kakaový král nelegálně vykácel peruánské pralesy, tvrdí ekologové

Šéf United Cacao Dennis Melka (uprostřed)

Šéf United Cacao Dennis Melka (uprostřed) Zdroj: United Cacao

Šéf firmy United Cacao Dennis Melka je zodpovědný za nelegální vykácení tisíců hektarů deštného pralesa v peruánské Amazonii. Alespoň to tvrdí ekologická organizace Environmental Investigation Agency (EIA). Někdejší bankéř Melka, který je českým občanem a zároveň rezidentem Kajmanských ostrovů, chce z United Cacao vytvořit světovou jedničku v pěstování kakaových bobů.

Melka jako bývalý zaměstnanec investiční banky Credit Suisse First Boston byl v roce 1999 u prodeje pražského hotelu InterContinental. Později zbohatl na palmovém oleji v Malajsii. Nyní v Peru a v Asii provozuje široké aktivity právě v zemědělství, ale i hotelnictví.

Podle zprávy EIA však Melkova činnost v peruánské Amazonii překračuje zákon. Mezinárodní nezisková organizace na základě analýzy satelitních snímků zjistila, že společnosti propojené s Melkou bez povolení odlesnily kolem sedmi tisíc hektarů většinou původního deštného pralesa v peruánských provinciích Ucayali a Loreto. Úřady prý kácení vyšetřují, ale zatím bez výsledku. Na odlesněné půdě, jejíž plocha odpovídá velikosti Pardubic, vznikají rozsáhlé plantáže kakaovníků a palmy olejné.

Plantáže v PeruPlantáže v Peru | EIANové palmové plantáže v peruánské provincii Ucayali (zdroj: EIA)

Dennis Melka na žádost o vyjádření zaslanou emailem jeho PR zastoupení do vydání článku nereagoval. V dřívějším rozhovoru pro DirectorsTalk Interviews nicméně tvrzení ekologů odmítl. „Ve chvíli, kdy se pěstitelské firmy na půdu dostaly, byla už vykácena a zbavena všech tropických dřevin. Jednoduše nešlo o deštný prales,“ hájil se Melka.

Český byznysmen zároveň obvinil „radikální nevládní organizace“ z neokolonialistického postoje a dodal, že v Peru je 70 milionů hektarů deštného pralesa a země by neměla uspokojovat domácí poptávku po potravinách jejich dovozem.

Sázka na olej a kakao

Melka se v branži pohybuje deset let. V CS First Boston skončil v roce 2005, poté mimo jiné spoluzaložil a pak úspěšně prodal malajsijského pěstitele olejových palem Asian Plantations. V byznysu kolem palmového oleje se stále angažuje v Peru, kde palmami osázel šest tisíc hektarů. Velké ambice má s firmou United Cacao, kterou založil před dvěma lety a do konce příštího roku z ní hodlá udělat lídra na rostoucím trhu s kakaovými boby.

Město bez silnice

Společnost investuje do nových plantáží v okolí města Iquitos v severním Peru desítky milionů dolarů, kapitál mimo jiné získala vstupem na londýnskou burzu. Mimochodem Iquitos se svými 450 tisíci obyvateli je považováno za největší město na světě, které není s civilizací propojené silnicí. Dopravu zajišťují letadla a říční lodě.

Kakaovníky chce firma postupně vysadit na 3250 hektarech půdy. Aktuálně také odstartovala financování malých pěstitelů, díky čemuž rozšíří plochy plantáží na 6500 hektarů. United Cacao zaměstnává 400 lidí a do roku 2020 plánuje jejich počty zvýšit až na tisícovku.

Pěstování kakaovníků patří mezi výnosné podnikání. Cena tuny kakaových bobů se za posledních 10 let zdvojnásobila na zhruba tři tisíce dolarů. Hodnotu této suroviny, která je klíčová pro výrobu čokolády, táhne vzhůru rostoucí poptávka v Asii. Produkce kakaa se koncetruje do tropického pásma, přes 70 procent připadá na Afriku.

Poloha provincie Ucayali, Iquitos leží od ní severovýchodním směrem:

Jižní Amerika nabírá dech, Čechy lákají perspektivní trhy