Český venkov si polepší o devět miliard. Vláda dorovnává nižší dotace z Evropské unie

Pastviny na Šumavě

Pastviny na Šumavě

Zemědělství a venkov budou moci v letech 2014 až 2020 čerpat v přepočtu o více než devět miliard korun vyšší částku, než bylo původně navrhováno. Vláda dnes schválila navýšení národního spolufinancování Programu rozvoje venkova (PRV).

Namísto původně předpokládaných 15 procent vzroste částka, kterou se na projektech financovaných převážně z unijních peněz podílí stát, na 25 procent. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Celkem tak rozpočet programu dosáhne téměř 2,9 miliardy eur (takřka 80 miliard korun).

Kvůli úsporám přispěje Evropská unie do rozpočtu programu v následujícím období částkou, která podle původního návrhu neměla spolu s českou subvencí převýšit 2,6 miliardy eur. Nyní rozpočet dosáhne takřka 2,9 miliardy eur, rozdíl tak činí 340 milionů eur.

V letech 2007 až 2013 mohl český venkov z PRV čerpat 3,7 miliardy eur (podle současného kurzu 102 miliard korun). „Toto snížení unijních dotací částečně nahradí právě zvýšení původně navrhovaného příspěvku národního rozpočtu,“ uvedl mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Babiš se kvůli Agrofertu zdržel

„Jsem velice rád, že vláda tento návrh přijala. Chápu to jako velké gesto v době, kdy ministr financí hledá úspory,“ uvedl Jurečka. Návrh na programu dnešního jednání vlády nefiguroval.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se kvůli možnému střetu zájmů hlasování zdržel. Babiš je majitelem Agrofertu, který je největší skupinou tuzemského zemědělství a potravinářství. Firmy patřící do tohoto uskupení čerpají dotace z programu.

Dorovnání evropských zemědělců

„Dotace jsou určené zejména na zrovnoprávnění podmínek českých zemědělců s jejich evropskými kolegy, dále na rozvoj zemědělství, potravinářství a lesnictví i na ochranu životního prostředí,“ upřesnil Jurečka.

Agrární komora navýšení peněz na podporu venkova vítá. Umožní prý zemědělským podnikatelům více investovat a inovovat, uvedla mluvčí komory Dana Večeřová. Zprávu přivítal také předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík. Pokud se dobře nastaví podmínky pro čerpání z programu, může podle něj například přispět k podpoře živočišné výroby, zelinářství či opatření šetrných ke krajině.