Čeští mlékaři se mají dočkat pomoci, vláda jim přerozdělí peníze z Bruselu

České mléko

České mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Česká vláda by měla v příštích čtrnácti dnech přijmout nařízení, které od počátku příštího roku umožní reálně zahájit podporu českých zemědělců postižených nepříznivým vývojem trhu. Na okraj jednání s kolegy z ostatních zemí EU to v Bruselu řekl český ministr zemědělství Marian Jurečka. Letošní září bylo podle něj měsícem, kdy se po více než roce zastavil v Evropě propad cen mléka.

„Uvidíme, jak bude trend pokračovat v příštích měsících. Říjen ukázal nepatrné oživení, například pokud jde o Českou republiku. Ale stále ty ceny jsou velice nízké,“ řekl Jurečka.

Evropská komise schválila v září 500 milionů eur (13,5 miliardy korun) pomoci pro zemědělce postižené vývojem na trhu. Většina této sumy, 420 milionů eur (přes 11,3 miliardy korun), je určena na cílenou pomoc přímo v členských zemích. „Není to jen na mléko, ale přerozděleno to má být také s ohledem na sektor vepřového masa,“ připomněl český ministr.

V českém případě tak je k dispozici v přepočtu zhruba 313 milionů korun, kterou je možné z národních zdrojů stoprocentně navýšit. „My to v České republice děláme na těch necelých 630 milionů,“ řekl Jurečka.

Jiné země to mohou podle svých pravidel uvolnit přímo, třeba v Rakousku či Německu. V Česku je potřeba příslušný legislativní základ, tedy právě nařízení vlády. Teprve po jeho přijetí je možné začít přijímat žádosti od zemědělců. Podpora by se podle odhadů ministerstva měla týkat přibližně 1800 zemědělců produkujících mléko a do tisíce zemědělců v souvislosti s vepřovým masem.

Ministerstvo zemědělství později doplnilo, že celkový rozpočet na mimořádnou podporu by měl být rozdělen na základě propočtu poměru tržeb obou sektorů v roce 2014. Na chov dojnic tedy připadne zhruba 441 milionů korun, pro chov prasat asi 163 milionů.

Konkrétní výše sazby bude záviset na počtu žádostí o podporu. Ministerstvo nyní předběžně počítá s orientačními sazbami zhruba 1671 korun na prasnici, základní sazbou cca 1127 korun na dojnici a zvýhodněnou sazbou pro menší chovy asi 1353 korun.

Ministři dnes také probírali případné možnosti k odblokování ruského embarga na dovoz vepřového masa z unie. Jurečka dnes připomněl, že tento zákaz přišel dříve a byl jinak motivován než následná vzájemná embarga spuštěná kvůli ukrajinské krizí. „Tomu sektoru by to výrazně pomohlo,“ míní Jurečka.