Čeští rybníkáři dostanou přidáno, dotace podpoří i rozjezdy podnikání

Výlov největšího českého rybníka Rožmberk

Výlov největšího českého rybníka Rožmberk Zdroj: ctk

Celkem 135 milionů korun přibude pro léta 2014 až 2020 v Operačním programu Rybářství, který dnes schválila vláda. V předchozím programovém období to bylo 975 milionů, nyní bude k dispozici 1,1 miliardy.

Kromě zhruba 855 milionů korun zajištěných z evropského rozpočtu doplní operační program i peníze z národních zdrojů. Podle typu dotace to bude od 10 do 25 procent z českého rozpočtu.

„Cílem programu Rybářství je zlepšit postavení českých producentů ryb na evropském trhu, zvýšit produkci, propagovat rybníkářství a podpořit uplatňování inovací a vědeckých poznatků v praxi. Upřednostňovány budou takové způsoby hospodaření, které přispívají ke zlepšení životního prostředí a biologické rozmanitosti,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dotace pomůžou i rozjezdu podnikání

Zaměření dotací bude pro dalších sedm let širší. „V příštích sedmi letech budou z evropských dotací ve větší míře podpořeni například začínající rybáři na rozjezd svého podnikání. Dnes schválený program bude zaměřený mimo jiné také rozvoj rybářské turistiky a důslednější zpracovávání údajů o akvakultuře,“ uvedl Jurečka.

Peníze poslouží také k modernizaci a výstavbě provozů zpracovávajících ryby nebo recirkulačních zařízení a průtočných systémů pro chov ryb.

Dominantí kapr

Rybářství v České republice loni vyprodukovala 19 400 tun ryb, což je meziročně o sedm procent méně než v roce 2012. Na poklesu se mimo jiné podepsaly i loňské červnové záplavy. Kvůli tomu klesla i tuzemská spotřeba, která v průměru činí 1,4 kilogramu na osobu.

Téměř 90 procent produkce tradičně představuje kapr, který se sedmiprocentním poklesem produkce měl hlavní vliv i na celkový pokles tržní produkce ryb v Česku.