Čeští zelináři dostanou kvůli EHEC odškodnění přes šest milionů korun

Čeští zemědělci dostanou odškonění přes 6 milionů za bakterii EHEC.

Čeští zemědělci dostanou odškonění přes 6 milionů za bakterii EHEC.

Čeští pěstitelé zeleniny dostanou od Evropské unie více než šest milionů korun (261 tisíc eur) jako kompenzaci za ztráty, které jim způsobil výskyt nebezpečné střevní bakterie EHEC v Evropě. EU rozdělí mezi farmáře jako odškodnění celkem 227 milionů eur (téměř 5,5 miliardy korun).

Vůbec největší podíl na vyplacené částce získají Španělé, jejichž zemědělci se původně ocitli v podezření, že zdrojem nákazy jsou právě jejich okurky. Tato informace se ovšem nakonec ukázala jako nepravdivá a za „viníka“ nákazy byla označena semena pískavice pocházející z Egypta. Španělští zemědělci získají celkem 71 milionů eur, tedy 1,7 miliardy korun. Druhá největší částka - 46,3 milionu eur - připadne Polákům.

„Platby by měly být podnikům, které požádaly o podporu Evropské unie, uhrazeny do 15. října letošního roku. Podle nařízení Evropské komise si zemědělci mohli požádat o výjimečnou podporu na salátové okurky, rajčata, papriky, saláty a endivie (štěrbák) a také cukety,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel. U českých zemědělců se podle něj kompenzace týkají pouze okurek a salátu, ostatní plodiny totiž v době aféry kolem bakterie EHEC v Česku ještě nerostly.

O odškodnění požádalo Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) celkem sedm českých pěstitelů, kteří zaslali fondu dohromady deset oznámení o utrpěných škodách. „Kontroly Státního zemědělského intervenčního fondu na místě a poté, co upřesnily výměry plochy, vyčíslily celkovou požadovanou částku této mimořádné podpory na přibližně 6,375 milionu korun,“ uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Podle dřívějších informací televize Nova spočítala zelinářská unie, že čeští zemědělci kvůli bakterii EHEC přišli o 64 milionů korun. Podle unie museli čeští pěstitelé zaorat celkem 36 hektarů salátu a dva hektary okurek.

Všechny nároky farmářů na kompenzaci měla původně pokrýt částka 211 milionů eur, ale po jejich přepočítání Evropská komise dospěla k číslu 227 milionů eur a navrhla zvýšení pomoci. Členské státy EU s tímto krokem dnes souhlasily, evropská sedmadvacítka tak bude moci uspokojit všechny žadatele o pomoc.

„Navýšení rozpočtu zajistí, že našim zemědělským producentům se dostane patřičné podpory v těchto ekonomicky těžkých časech,“ uvedl eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.

Na mimořádnou unijní podporu dosáhnou pěstitelé, jejichž produkty musely být kvůli nákaze staženy z pultů v období od 26. května až 30. června. Výše odškodnění se pohybuje maximálně na polovině prodejní ceny.

Střevní epidemie šířená bakterií enterohemoragická E.coli (EHEC) si v Evropě vyžádala životy nejméně 50 lidí, skoro všichni zemřeli v Německu. Berlínský Ústav Roberta Kocha v úterý prohlásil tuto epidemii v Německu za ukončenou. Poslední zjištěný nový případ onemocnění byl totiž hlášen před třemi týdny a od té doby se žádný nový neobjevil.