Chmelaři si po loňské neúrodě polepší, sklizeň stoupne na šest tisíc tun

Chmel

Chmel Zdroj: Michael Tomes/E15

Letošní úroda chmele by mohla vynést kolem 6000 tun, loni to bylo 4800 tun. Sklizeň se naplno rozběhne do dvou týdnů. Už třetím rokem po sobě navíc přibývá chmelnic, oproti loňskému roku se jejich plochy rozšířily asi o 160 hektarů na více než 4700 hektarů.

Loňský rok byl kvůli extrémnímu suchu a teplu pro pěstitele chmele zřejmě dosud nejhorší, sklidili jen 4800 tun. První letošní odhady jsou podle Hejdy optimistické. „S loňskou sezónou se to porovnat nedá. Porosty vypadají daleko lépe. Myslím, že letošní sklizeň by měla být na úrovni dlouhodobého průměru, to znamená, že 6000 tun suchého chmele by se sklidit mělo,“ řekl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda.

Někteří pěstitelé začnou sklízet už příští týden. Hlavní část sklizně ale začne po 20. srpnu. „Jak je dostatek vláhy, tak chmel neustále přisazuje a je potřeba ho nechat dozrát a uzavřít,“ řekl k tomu Hejda.

Letošní sklizeň podle pěstitelů alespoň částečně pomůže exportu. Pěstitelé totiž stále neuspokojili poptávku z minulých let. Pokud by úroda byla v následujících letech kolem 6000 tun, splní chmelaři podle Hejdy smlouvy v roce 2018 či 2019. Do zahraničí míří čtyři pětiny českého chmele. Převažuje export do Asie. K Japonsku, které je tradičním odběratelem, se přidává Čína.

Ploch pro pěstování chmele přibývá už třetím rokem. Letošní sklizňová výměra je 4783 hektarů, o 161 hektarů více než v roce 2015. „Doufáme, že na 5000 hektarů se dostaneme,“ dodal Hejda.

Mezinárodní sdružení pěstitelů chmele odhaduje, že letos se chmel ve světě pěstuje na ploše 54 614 hektarů, v loňském roce to bylo 50 0565 hektarů. Aromatický chmel se pěstuje zhruba na 70 procentech plochy. ČR je za USA a Německem třetí největší pěstitelskou zemí a největším producentem jemně aromatického chmele na světě.