Chmurné prognózy platí: brambory nebudou, ceny letí nahoru o polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Letošní úroda brambor bude podle zemědělců v České republice o pětinu nižší, jejich cena kvůli tomu letí nahoru. S nedostatkem brambor se navíc potýkají i sousední státy. Češi podle údajů Českého statistického úřadu přitom spotřebují ročně každý až 70 kilogramů této plodiny.

Meziročně se sklizeň brambor podle statistiků propadla o 134 tisíc tun na 528 tisíc tun a ve srovnání s desetiletým průměrem je téměř o třetinu nižší. „Vlivem nepříznivého počasí během roku výrazně poklesl hektarový výnos brambor na 22,8 tuny a je o 18,7 procenta nižší než loňská skutečnost,“ informoval Český statistický úřad.

BramboryBrambory|CSUZdroj ČSÚ

Nižší úrodu o 25 procent zaznamenalo i zemědělské družstvo ve Sloupnici. Letos zemědělci sklidili kvůli špatnému počasí jen 490 tun brambor. „Bylo dlouhé a studené jaro a brambory jsme nemohli zasázet, navíc se jim pak špatně dařilo. Na konci dubna přišla prudká bouřka a voda zaplavila část osazených ploch,“ sdělil serveru E15.cz předseda družstva Jaroslav Vaňous. Finanční ztrátu chce družstvo sanovat díky vyšším cenám. Loni prodávalo brambory za maloobchodní cenu pět až šest korun za kilogram, letos to bude 10 až 12 korun za kilo.

Předseda Ústředního bramborářského svazu ČR Miloslav Chlan již dříve řekl, že je bramborářství v Česku v útlumu dlouhodobě, a pomoci by mu měl stát. Česko už podle něj není soběstačné v bramborách několik let. Domácí produkce v současnosti podle Chlana pokryje domácí prodej z 85 procent, drahé brambory totiž půjdou méně na odbyt. Dovoz brambor bude letos limitovat to, že nižší sklizeň byla i v okolních zemích.

Stálou oblibu má tato plodina u zahrádkářů, kteří ji pěstují na šesti tisících hektarech. Celkovou letošní produkci brambor včetně zahrádek svaz odhadl na 650 tisíc tun.

Ceny potravinCeny potravin|E15Zdroj ČSÚ

V České republice se každoročně zmenšuje zemědělská plocha, která je bramborami osázená. Oproti roku 2012 jde o pokles o necelá dvě procenta na 23 tisíc hektarů. Ve srovnání s desetiletým průměrem je letošní plocha téměř o čtvrtinu nižší.

Opačný tred hlásí letos zemědělci u sklizně obilovin. Podle Českého statistického úřadu jde o meziroční nárůst produkce včetně kukuřice na zrno na 7651 tisíc tun, což je více než 16procentní skok nahoru.