Chovatelé: Prasata kvůli ruskému embargu zlevňují, vepřové ale ne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Cena jatečných prasat se v posledních pěti týdnech v souvislosti s ruským embargem na dovoz potravin ze Západu snížila o desetinu. Ke zlevnění vepřového masa v tuzemských obchodech však zatím nedošlo, uvedl Svaz chovatelů prasat v Čechách a na Moravě. Obchodníci s masem a maloobchodní řetězce tak podle chovatelů využívají poklesu výkupních cen vepřového kvůli přetlaku na evropském trhu a navyšují svou marži.

„Důvodem klesání cen je nadvýroba v EU a přístup některých zemí k vypořádání se s ní. Ve snaze řešit ji jsou často při vývozu masa používány praktiky, které mohou náš malý a otevřený trh velmi výrazně poškodit,“ uvedl ředitel svazu Jan Stibal. Maso je do Česka podle něj dnes dováženo za ceny, za které je nemůže nikdo vyrobit.

„S velkou pravděpodobností jde o skryté dotace v některých starých zemích EU,“ podotkl Stibal. Chovatelé podle něj utrpí obrovskou ztrátu, spotřebitel přitom nic nepozná. „Peníze spolykají nadnárodní korporace,“ uzavřel.

Rusko zakázalo na počátku srpna dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na západní protiruské sankce. Západ Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny. Podle Evropské komise zasáhlo ruské embargo zemědělskou produkci z EU v hodnotě pěti miliard eur.

Maso z dovozu je prý nekvalitní

Podle Stibala levné dovozy vepřového obsahují výrazně nekvalitnější maso určené ke zpracování na masné výrobky, ne k prodeji coby výsekové maso. Chovatelé proto vyzvali tuzemské spotřebitele ke kupování místního masa. Identifikace jeho původu je však v současné době ztížená. Označení CZ na balíčcích s masem totiž neznačí český původ výrobku, ale místo, kde byla s produktem provedena poslední výrobní operace. Může se tak jednat o dovezené maso, které bylo v ČR pouze naporcováno či zabaleno.

Od dubna příštího roku však začne platit nová unijní legislativa. Podobně jako dnes u hovězího bude i u baleného vepřového masa uváděno, kde se jednotlivé zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a v jaké zemi poraženo.

Ceny ovoce a zeleniny klesly ještě více

Na významný propad výkupních cen si v posledních týdnech stěžují také pěstitelé ovoce a zeleniny. Zejména kvůli embargu na dovoz do Ruska a vyšší úrodě v Evropě ceny ovoce meziročně propadly o 20 až 30 procent. Ovocnářům hrozí, že jim budou chybět peníze na investice i provoz.

Ministerstvo zemědělství kvůli zvýšení nákupu domácích potravin chystá spustit od poloviny října do Vánoc osvětovou kampaň za zhruba 50 milionů korun. Akce s názvem České Vánoce s regionální potravinou má být zaměřena především na výrobky se značkami Klasa, Regionální potravina, Bio nebo Český výrobek garantovaný Potravinářskou komorou. Ministerstvo chce na kampani spolupracovat s potravinářskými firmami i obchodními řetězci.

Evropská komise koncem září oznámila novou pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny, zasaženým ruským zákazem dovozu. Balík má hodnotu 165 milionů eur (zhruba 4,5 miliardy korun) a přichází poté, co Brusel pozastavil vyplácení kompenzací pěstitelům v Evropské unii za ušlé zisky podle srpnového plánu pomoci ve výši 125 milionů eur.