Chudou část Maďarska zachraňují kuřecí farmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: aprilskiver via Flickr

Severovýchodní kout Maďarska je synonymem chudoby a zaostalosti. Vláda se to však snaží změnit a z regionu aktuálně přichází několik nadějných zpráv.

Společnost Lego například výrazně rozšíří výrobu ve městě Nyíregyháza. V nedalekém městečku Kisvárda zase představili ambiciózní plány domácí podnikatelé z oblasti drůbežářství.

Firma Master Good realizuje investici v hodnotě pěti miliard forintů, díky níž každé třetí kuře v Maďarsku zpracují v těchto závodech. Majitel László Bárány, který řídí firmu se dvěma syny, od května nasadí do výroby nový pás a zvýší tak produkci o čtvrtinu. Rozvoj firmy je přitom už nyní patrný na pultech obchodů, kde v posledních dvou letech výrobky Master Good prorazily díky „domácímu“ vzezření.

Kuřata jsou na první pohled lákavější, protože jsou živená kvalitními krmivy. Jsou sice o patnáct procent dražší než běžná kuřata, ale v Maďarsku je široká vrstva konzumentů, kteří vyhledávají kvalitnější potraviny. Této poptávce odpovídá i slogan společnosti Šťastné kuře. Drůbežárny Master Good nyní chovají 380 tisíc slepic, z jejichž vajec se ročně líhne 38 milionů kuřat.

Kuřecí maso může být tahounem potravinářství v Maďarsku

Objem zpracovaného kuřecího masa už letos dosáhl sto tisíc tun. Podnikatelé zároveň dokončují čtyřicet nových farem na chov brojlerů a rozjíždějí výrobu krmiva pro psy a kočky. Skupina nyní zaměstnává kolem 1200 lidí a plánuje přijmout dalších osm set pracovníků, pro které začala stavět služební třípokojové byty. Firma počítá s tím, že jí do roku 2018 stoupne obrat z 49 miliard forintů na sto miliard. Master Good loni zaplatila daně ve výši 1,8 miliardy a za pět let by do státní kasy mohla přispívat téměř čtyřmi miliardami.

„Drůbežářství může být v Maďarsku jedním z tahounů potravinářského průmyslu,“ domnívá se předseda Rady chovatelů drůbeže Attila Csorbai. Podle něj je slibné, že se v zemi konzumuje přes třicet kilogramů drůbeže na hlavu ročně, což je víc než v případě vepřového masa.

Odvětví vyváží 30 až 35 procent svých výrobků, jeho export měl loni hodnotu 250 miliard forintů. Drůbežářství zabezpečuje práci až pro 60 tisíc lidí. Zajímavé přitom je, že jde o jediné potravinářské odvětví, kde je převážná většina podniků v domácím vlastnictví.