Čína odhalila další „špinavé“ tajemství: půlka podzemních vod je znečištěná

Si-ning je dvou a půl milionové čínské město, ale nikdy jste o něm neslyšeli. Trpí totiž syndromem, který je vlastní mnoha čínským městům. Chybí mu paměť.

Si-ning je dvou a půl milionové čínské město, ale nikdy jste o něm neslyšeli. Trpí totiž syndromem, který je vlastní mnoha čínským městům. Chybí mu paměť. Zdroj: E15 - Sasa Blau

Kvalita podzemní vody v Číně je rok od roku horší. Téměř 60 procent podzemních vod je znečištěné nebo velmi znečistěné, uvedl Peking.

Čínská vláda se v posledních měsících nebývale otevřeně vyjadřuje ke stavu životních prostřední v zemi. Poté, co Peking před několika dny vydal zprávu o zamoření zemědělské půdy v zemi, nyní zveřejnil další alarmující statistiku.

Podle každoroční zprávy ministerstva zemědělství a přírodních zdrojů je znečištěním zasaženo 59,6 procenta podzemních vod. Ještě před rokem bylo podle analýz ze 4778 stanic znečištěno 57,4 procenta podzemních vod. Stav na 16 procentech měřících stanic se meziročně zhoršil.

Za znečištěním stojí především nadměrné používání dusíkatých hnojiv, živelná industrializace a nevhodné nakládání s odpadem, uvedlo ministerstvo. Limity překročily hlavně mangan a fluor, na některých stanicích se objevilo i nadměrné množství olova, chromu a arzenu.

„Je to přímým důsledkem znečištění povrchové vody,“ řekl agentuře AP Ma Ťün, zakladatel pekingské nevládní organizace Institute of Public and Environmental Affairs. „Úroveň znečištění povrchových vod přímo souvisí s mělkými podzemními vodami, zatímco těžba a skládky způsobují hlavně znečištění hlubokých podzemních vod,“ dodal.

Peking zveřejňováním dat o životním prostřední vychází vstříc poptávce veřejnosti. Loni například vláda začala každou hodinu informovat o stavu ovzduší ve většině čínských měst.

O stav podzemních vod se veřejnost začala zajímat především poté, co se loni objevily zprávy, že továrna na východě Číny pumpovala znečištěnou vodu do země. Ačkoli místní úřady obvinění popřely, obyvatelé požadovali informace o kvalitě podzemní vody. Peking na to reagoval vydáním první zprávy o stavu podzemních vod.