Číňané kupují největšího vlastníka půdy v Austrálii. Šílenství, reaguje kritik

Dobytek v Austrálii

Dobytek v Austrálii Zdroj: CC BY 2.0: Harris Walker; Flickr.com

V Austrálii se schyluje k prodeji největšího soukromého majitele pozemků v zemi, společnosti S. Kidman & Co. Firma vlastní dobytčí farmy, jejichž celková rozloha odpovídá velikosti Česka. S nejlepší nabídkou přišel čínský konglomerát Shanghai Pengxin Group, přesun ohromné plochy zemědělské půdy do čínských rukou ale vyvolal bouři nevole. Transakci ještě musí schválit federální vláda.

Prodej společnosti v hodnotě přes 300 milionů australských dolarů (kolem 5,3 miliardy korun) začal loni na jaře, v listopadu však úřady z důvodu národní bezpečnosti obchod zablokovaly. Část pastvin totiž leží v blízkosti vojenského prostoru Woomera. Z nabízeného portfolia se proto vyňala největší dobytčí farma na světě Anna Creek, která s armádou sousedí.

„I po vyjmutí Anna Creeku se rozloha půdy, která změní majitele, rovná velikosti České republiky,“ napsal server listu Sydney Morning Herald. Pro upřesnění: rozloha Česka je 78 866 kilometrů čtverečních. Výše zmíněná částka už navíc odráží zmenšení prodávaného balíku o Anna Creek.

Majetek S. Kidman & Co bez Anna Creeku zahrnuje 10 farem, které se rozkládají na území několika australských států a dohromady zabírají 2,5 procenta veškeré zemědělské půdy země. Společnost patří mezi největší producenty hovězího masa v Austrálii, její stáda čítají kolem 150 tisíc kusů dobytka. Firmu založil v roce 1899 podnikatel Sidney Kidman a v současnosti podnik stále kontrolují Kidmanovi potomci.

Pozemky australské společnosti S. Kidman & CoPozemky australské společnosti S. Kidman & Co | S. Kidman & CoČerně jsou vyznačené farmy S. Kidman & Co (zdroj: web S. Kidman & Co)

Podle Sydney Morning Herald se už rozumí samo sebou, že Shanghai Pengxin přetlačila ostatní zájemce včetně dalších investorů z Číny nebo penzijního fondu kanadských učitelů. Vláda se prý transakci chystá schválit, její uzavření se podle zdrojů deníku očekává v nejbližší době.

Obchod nicméně vyvolal vlnu kritiky. „Jsem zcela proti prodeji Číňanům. Je to naprosté šílenství,“ prohlásil podnikatel Dick Smith, který patří mezi desítku největších akcionářů firmy Australian Agricultural Company, druhého největšího vlastníka pozemků u protinožců. Podle Smithe hodnota zemědělské půdy v budoucnu poroste a bude generovat velké bohatství, které by nemělo odtékat do zámoří.

„Opravdu nechápu, proč hlavní politické strany s transakcí souhlasí. Devět z deseti lidí, s nimiž jsem mluvil, jsou proti,“ dodal byznysmen pro The Australian Financial Review. Navrhuje, aby Kidmana koupily australské investiční super fondy. „Dokonce i premiér by mohl na to dát milion dolarů, já bych se přidal s dalším milionem,“ dodal Smith.

Číňané chtějí i největší mléčnou farmu

Skupinu Shanghai Pengxin kontroluje firma Hunan Dakang Pasture Farming, kterou většinově ovládá čínský miliardář a realitní magnát Ťiang Čao-paj. Ten chce dobytčí farmy přidat do svého agrárního portfolia. Shanghai Pengxin už před čtyřmi lety koupila půdu a mléčné farmy na Novém Zélandu, kde jsou pravidla pro zahraniční investory ještě přísnější než v Austrálii. Akvizice se uskutečnila navzdory obavám a protestům části obyvatel.

Čínské investory táhnou i další zemědělská aktiva v regionu. V současnosti je na prodej také největší australská mléčná farma Van Diemen's Land Company z Tasmánie. Skrze investiční firmu ji vlastní jedna z lokálních novozélandských vlád, která chce farmu prodat čínskému byznysmenovi Lu Sien-fengovi.