Číňané se tlačí na Putinův zadní dvorek: v Kazachstánu investují 45 miliard

Centrum Astany v Kazachstánu

Centrum Astany v Kazachstánu Zdroj: CC BY 2.0: Ken and Nyetta via Flickr

Čínské společnosti jednají o investicích do 19 zemědělských projektů v Kazachstánu ve výši 1,9 miliardy dolarů (45 miliard korun). Investice je součástí expanze pekingské iniciativy Hedvábná stezka, jejímž cílem je propojení asijských a evropských trhů, z výstavby silnic a železnic do zemědělství. Píše o tom na svých internetových stránkách list Financial Times (FT).

Náměstkyně kazašského ministra zemědělství Gulmira Isajevová dodala, že čínský fond Silk Road plánuje investice do tří projektů, včetně jednoho, jehož výsledkem bude přesun tří závodů na zpracování rajčat z Číny do Kazachstánu. „Čínské společnosti mají obrovský zájem investovat do našeho kazašského systému zemědělské produkce,“ řekla FT Isajevová. „Můžeme vyvážet do Číny všechny produkty, které můžeme vypěstovat v Kazachstánu.“

Kazachstán je osmým největším vývozcem pšenice na světě. Jeho zemědělský průmysl, zřízený hlavně v době Sovětského svazu za vedení Nikity Chruščova, je ale neefektivní a zaostalý. Vláda doufá, že by zemědělství mohlo rozšířit ekonomiku země, která je nyní závislá na ropě a zažívá nejslabší růst za dvě desetiletí.

Citlivá záležitost

Čínské investice do zemědělství jsou politicky citlivou záležitostí v Kazachstánu. V roce 2010 musela vláda opustit plán na pronájem obrovské rozlohy půdy Číně kvůli veřejným protestům, které jsou jinak v zemi vzácné. V posledních týdnech se v zemi uskutečnila nová série protestů kvůli chybnému názoru, že nový zákon umožní cizincům nákup půdy v Kazachstánu.

Výsledkem toho byla minulý týden rezignace ministrů zemědělství a hospodářství. Prezident Nursultan Nazarbajev minulý týden také vyhověl protestujícím a odložil zavedení nového zákona.

Isajevová zdůraznila, že čínským společnostem nebude umožněno vlastnit půdu v Kazachstánu. Investoři navíc také podle ní neusilují o pronájem větší rozlohy zemědělské půdy, ale chtějí investovat do závodů na zpracování ve spolupráci s místními firmami. Mezi zvažovanými investicemi jsou investice do zpracování olejnatých semen, produkce hovězího, jehněčího a koňského masa, rajských a rajského protlaku, či zpracování obilí.