Cukr poprvé za pět let zdražuje, El Niño ukončí přebytky

Plantáž s cukrovou třtinou na Mauriciu

Plantáž s cukrovou třtinou na Mauriciu Zdroj: Hansueli Krapf, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Po řadě hubených let se výrobci cukru mohou těšit na dobrý rok. Ceny se loni v srpnu odrazily ode dna, na které padaly sedm let, a od té doby stouply o polovinu. Budoucí dodávky surového cukru na burze v New Yorku podražily poprvé za pět let a růst bude pokračovat přinejmenším v prvních třech měsících letošního roku, očekávají analytici oslovení agenturou Bloomberg.

Ačkoliv mu pomohla i rostoucí poptávka v Asii, růst cen lze převážně přičíst na vrub jediného faktoru. Klimatický jev El Niño způsobil pokles cukernatosti cukrové třtiny pěstované v Brazílii a zhoršil úrodu v Indii a Thajsku. Na trhu kvůli tomu po mnoha letech přebytků zavládl nedostatek cukru.

Surový cukr na dodání v březnu podražil v posledním dni loňského roku na burze ICEv New Yorku o 0,3 procenta na 15,19 centu za libru. Ceny by se do konce prvního čtvrtletí mohly vyšplhat na 16,3 centu, odhadují analytici oslovení agenturou.

Světová úroda totiž v sezóně 2015/2016 klesne o 4,3 procenta na 178,9 milionu tun a za poptávkou tak zaostane o 8,2 milionu tun, odhaduje obchodník s komoditami Czarnikow Group. I další sezóna následující po té aktuální by měla být špatná, shodují se výzkumná společnost Platts Kingsman a Mezinárodní organizace pro cukr.

Sugar

Tlak na růst cen zvyšuje i brazilská poptávka po cukrové třtině na výrobu ethanolu. Většina automobilů v zemi totiž jezdí na benzín nebo ethanol a poté, co vláda letos zvýšila daň na benzín, poptávka po ethanolu prudce stoupla. Výroba paliva je přitom po zpracovatele cukrové třtiny nejrychlejším způsobem, jak vydělat. Což je přesně to, co řada z nich po letech nízkých cen potřebuje.

Slabou produkci cukru v aktuální sezóně očekává i Čína. A sklizeň cukrové řepy v Evropě má být nejmenší od roku 1971, očekává poradenská společnost F.O. Licht.