Cukrovary hlásí nejvyšší výrobu od vstupu do EU

krystaly běžného rafinovaného cukru

krystaly běžného rafinovaného cukru Zdroj: Phantom

Cukrovary v Česku vyrobily od loňského března do konce letošního února 591 440 tun cukru, meziročně o zhruba 79 tisíc tun více. Jde o druhý největší objem od roku 1989 a největší od vstupu do Evropské unie. Uvedlo to ministerstvo zemědělství v aktuální situační a výhledové zprávě o cukru a cukrové řepě. Vysokou produkci umožnila rekordní úroda cukrové řepy.

Pro výrobu bylo zpracováno 4,2 milionu tun řepy, průměrná cukernatost činila 15,9 procenta. Hektarový výnos dosáhl 78,11 tuny. „Je to nejlepší výsledek v celé historii. Jeho hodnotová váha nakonec překonala i nízkou cukernatost a vedla i k výborné hodnotě bílého cukru,“ stojí ve zprávě. Mimo cukrovou řepu se zpracovalo 1,015 milionu tun řepy na výrobu kvasného lihu. Z něj se vyrábí potravinářský i nepotravinářský líh, například jako biopalivo do automobilů.

V EU funguje u cukru systém výrobních kvót, pro Česko se od roku 2008 kvóta neměnila a i loni činila 372.459 tun. Cukr vyrobený nad kvóty se může použít jako průmyslový cukr, převést se na výrobu v rámci kvót na další hospodářský rok či vyvézt. Pokud se takto nevyužije, stává se z něj přebytkový cukr, za který se platí poplatek 500 eur za tunu. Kvóty by měly skončit v roce 2017.

V Česku je sedm cukrovarů, z toho dva v Čechách, zbytek na Moravě. Čtyři z nich vlastní dva podniky s rozhodujícím podílem zahraničního kapitálu. Letos očekávají pokles zpracované řepy, i kvůli suchu. Ceny řepy u zemědělských výrobců dlouhodobě klesají, v prvních měsících letošního roku spadly podle zprávy na 750 korun za tunu. Ceny průmyslových výrobců klesly v roce 2014 na 15,61 korun za kilogram. Podle údajů Českého statistického úřadu stál v září kilogram cukru v maloobchodě 16,65 koruny za kilogram, před rokem necelých 21 korun.

Evropané ročně spotřebují přibližně 38 kilogramů cukru na hlavu. Je to více než v průměrná spotřeba Severní a Střední Ameriky, ale nižší než v Austrálii či Jižní Americe.