Pro výrobu bylo zpracováno 4,2 milionu tun řepy, průměrná cukernatost činila 15,9 procenta. Hektarový výnos dosáhl 78,11 tuny. „Je to nejlepší výsledek v celé historii. Jeho hodnotová váha nakonec překonala i nízkou cukernatost a vedla i k výborné hodnotě bílého cukru,“ stojí ve zprávě. Mimo cukrovou řepu se zpracovalo 1,015 milionu tun řepy na výrobu kvasného lihu. Z něj se vyrábí potravinářský i nepotravinářský líh, například jako biopalivo do automobilů.
V EU funguje u cukru systém výrobních kvót, pro Česko se od roku 2008 kvóta neměnila a i loni činila 372.459 tun. Cukr vyrobený nad kvóty se může použít jako průmyslový cukr, převést se na výrobu v rámci kvót na další hospodářský rok či vyvézt. Pokud se takto nevyužije, stává se z něj přebytkový cukr, za který se platí poplatek 500 eur za tunu. Kvóty by měly skončit v roce 2017.
V Česku je sedm cukrovarů, z toho dva v Čechách, zbytek na Moravě. Čtyři z nich vlastní dva podniky s rozhodujícím podílem zahraničního kapitálu. Letos očekávají pokles zpracované řepy, i kvůli suchu. Ceny řepy u zemědělských výrobců dlouhodobě klesají, v prvních měsících letošního roku spadly podle zprávy na 750 korun za tunu. Ceny průmyslových výrobců klesly v roce 2014 na 15,61 korun za kilogram. Podle údajů Českého statistického úřadu stál v září kilogram cukru v maloobchodě 16,65 koruny za kilogram, před rokem necelých 21 korun.
Evropané ročně spotřebují přibližně 38 kilogramů cukru na hlavu. Je to více než v průměrná spotřeba Severní a Střední Ameriky, ale nižší než v Austrálii či Jižní Americe.