D.E. Master a Mondelez spojí síly, ovládnou pětinu světového trhu s kávou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Vinayaraj - Wikimedia Commons

Na světovém trhu s kávou vznikne nový obr. Světová dvojka a trojka Mondelez International a D.E. Master Blenders se spojí do nové společnosti, jejíž roční tržby překonají sedm miliard dolarů, a ohrozí tak i světovou jedničku Nestlé.

Do nového podniku budou mimo jiné zahrnuty značky Jacobs, Carte Noire, Douwe Egberts či Tassimo. Společnost se jménem Jacobs Douwe Egberts (JDE) bude mít sídlo v Nizozemsku a stane se největším podnikem na světě, který se bude zabývat výhradně produkcí kávy.

Mírnou většinu si v JDE podrží D.E., Mondelez získá 49 procent akcií a navíc hotovost ve výši pěti miliard dolarů. Podle šéfa D.E. Pierra Laubiese, který povede i novou společnost, ovládne JDE pětinu světového trhu a ve 24 zemích světa se stane místní jedničkou. Transakce, která se netýká kávového podnikání Mondelez ve Francii, by měla být dokončena příští rok.

Podle finančního ředitele Mondelez Davea Breartona pomůže firmě kávový obchod snížit provozní náklady o 1,5 miliardy dolarů a nastartuje růst marží.

Nizozemskou D.E. Master Blenders loni za 7,5 miliardy dolarů koupil investiční fond Joh. A. Benckiser, za níž stojí rodina Reimannů. Další investice přichází v době, kdy ceny kávy prudce rostou. Od začátku roku stouply ceny kávy robusta na burze v Londýně o 27 procent na 2142 dolarů za tunu. Arabika na burze v New Yorku za stejnou dobu podražila o 83 procent na 2,03 dolaru za libru.

Ceny kávy tlačí vzhůru především sucho v Brazílii, která ne největším producentem arabiky. K tomu se přidává nákaza houbou roya. Ta by podle vědců z britského centra Kew Royal Botanic Gardens mohla arabiku dokonce zcela vyhubit. Očekávaní slabé úrody zatím povrzují i dosavadní výsledky sklizně.

Cena kávy robusta v posledních pěti letechCena kávy robusta v posledních pěti letechCena kávy robusta v posledních pěti letech | bruner@mf.cz