Danone expanduje v Africe: koupí podíl v největší mlékárně

Francouzská potravinářská skupina Danone koupí 40procentní podíl v keňské společnosti Brookside, která je největším producentem mléka a mléčných výrobků ve východní Africe. Koupě podílu je součástí plánu francouzské firmy expandovat na nové trhy. Vede ji k tomu slabý růst v Evropě a zpomalování růstu v Číně. Finanční podmínky dohody nebyly zveřejněny.

Afrika se v posledních letech stává velkou oblastí expanze pro Danone i další spotřebitelsky zaměřené firmy, jako je Unilever, Nestlé, Pernod Ricard a Diageo. Firmy do oblasti láká především rostoucí střední třída a její zvyšující se kupní síla.

“Afrika je pro Danone v nadcházejících letech důležitou novou hranicí. Můžeme růst organicky, ale také prostřednictvím akvizic. Budeme pokračovat v hledání atraktivních příležitostí,“ řekl viceprezident Danone pro firemní rozvoj Emmanuel Marchant. Organický růst znamená bez vlivu nových akvizic.

Tržby společnosti Brookside loni činily 130 milionů eur, tedy 3,6 miliardy korun a na keňském mléčném trhu má firma podíl asi 40 procent. Danone také akvizicí získá napojení na největší síť sběren mléka ve východní Africe s více než 140 tisíc farmáři a distribuční síť více než 200 tisíc prodejen. Firma byla založena v roce 1993 a vyváží také do Ugandy a Tanzanie. Kromě čerstvého mléka produkuje sušené mléko, jogurty a máslo.

Více než miliarda eur pouze do Afriky

Rozvíjející se trhy mají nyní na obratu společnosti Danone podíl 60 procent. Za poslední dva roky firma investovala v Africe více než miliardu eur. Loni tento producent jogurtů Activia a jogurtových nápojů Actimel koupil podíl 49 procent ve Fan Milk International, producentovi mražených mléčných produktů a džusů v západní Africe s tržbami kolem 120 milionů eur. Danone také zaplatila asi 550 milionů eur za kontrolní podíl v přední marocké mlékárně Centrale Laitiere.

Investorem společnosti Brookside je také dubajská investiční firma Abraaj Group, která je partnerem Danone v podniku Fan Milk. Dubajská firma vlastní desetiprocentní podíl. Zbývající podíl patřil rodině zakladatelů firmy, která po prodeji podílu Danone bude mít ve firmě poloviční podíl.