Danone investuje do farem v Rusku, čeká silný růst trhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Danone si chce pojistit dlouhodobý přísun mléka na rychle rostoucím ruském trhu. Francouzská potravinářská skupina, která je největším výrobce jogurtů na světě, proto bude spolufinancovat výstavbu mlékařských farem v Rusku.

Danone a její ruský partner Damate poskytnou finanční podporu při stavbě několika farem v Ťumenské oblasti a Baškortské autonomní republice. Veškeré mléko z těchto farem půjde do závodů Danone.

Damate již dříve uvedla, že plánuje do roku 2017 investovat do výstavby nových farem v Ťumenské oblasti a v Baškortské republice 14,4 miliardy rublů (8,5 miliardy korun). Zakladatel a předseda představenstva firmy Naum Babajev řekl, že Damate ponese hlavní část nákladů na výstavbu, přesná výše investice ale zatím nebyla stanovena.

„Danone bude částečně financovat výstavbu, ale její podíl nebude velký,“ řekl Babajev. „Danone jako našeho partnera zajímá kvalita mléka, stabilní objem a cena dodávek,“ dodal.

Danone má v současnosti v Rusku více než 20 závodů. Patří tam mezi přední producenty mléka a mlékárenských produktů. Firma už v Rusku investovala více než 1,6 miliardy dolarů (30,7 miliardy korun) a v roce 2010 koupila místní firmu Unimilk. Rozvíjející se trhy mají na celkových tržbách Danone zhruba poloviční podíl.