Darování potravin chudým brzdí vysoká daň, organizace to chtějí změnit

chleba, pečivo

chleba, pečivo Zdroj: CTK

Pokud chce obchodník darovat jídlo potřebným, musí z něj odvést patnáct procent DPH. Pro řadu obchodníků je tak jednodušší neprodejné (ale zároveň nezávadné) jídlo zlikvidovat. Charitativní organizace chtějí s tímto stavem bojovat. Znovu se chystají lobovat ve vládě, aby daň zrušila, zjistil Český rozhlas.

„My ty potraviny dostáváme jakoby lavinovitě, ne každý den stejně. Jsou období, kdy toho máme hodně, a období, kdy máme málo. Úplně nejhorší to bývá o letních prázdninách,“ přiblížila předsedkyně České federace Potravinových bank Věra Doušová v Českém rozhlase 1 Radiožurnálu. Pokud by dárci potravin nemuseli platit DPH, sklady by se podle ní plnily rychleji.

Potravinové banky
Potravinová banka je nevládní organizace, jež sbírá nezávadné potraviny, které už výrobci nebo obchodníci nedokážou prodat, a pak je rozváží po celé republice. Třeba v Ostravě z nich vaří Armáda spásy polévku.

Zástupci Potravinové banky už léta usilují o zrušení DPH na darované jídlo. Předsedkyně Věra Doušová oslovuje pravidelně nové ministry s žádostí a příkladem z okolních zemí.

„Ale bohužel všichni ministři, kteří se v posledních asi pěti letech na tom postu vystřídali, nám odpověděli stejně, že neuvažují o výjimce, protože chudoba u nás je řešena,“ konstatuje Doušová.

Zrušení daně podporuje i Evropská komise

Nyní se předsedkyně Potravinových bank chystá oslovit nového ministra financí Andreje Babiše. Ten si však podle dřívějších vyjádření musí celou věc promyslet. „My jsme říkali, že nebudeme zvyšovat daně, ale nechceme je zas ani moc snižovat. Musíme se podívat na celkový daňový systém, toto je jedna ze sta věcí, partikulární záležitost,“ reagoval ministr financí Babiš.

Ve většině států Evropské unie se DPH z darovaných potravin neplatí. Z nejbližších okolních států zrušily darovací daň Polsko a Maďarsko. Zrušení daně doporučuje i Evropská komise.