„Nyní je vše jinak. Deštivé počasí udělalo své. Rozvoj šedé hniloby na hroznech révy je extrémní. Vinaři musejí takové hrozny sklidit raději dříve, než by došlo k větším škodám, a to i za cenu nižší cukernatosti v hroznech,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.
Aktuální déšť navíc ještě více podpoří hnilobu na hroznech, což bude mít za následek velmi rychlou sklizeň, která bude ukončena v první polovině října. „Každopádně takový průběh ročníku nenasvědčuje, že by rok 2014 byl nějak výjimečný. Bude se řadit k těm, na který vinaři raději rychle zapomenou,“ dodal Půček s tím, že obdobná situace nastala nejen v České republice, ale i v další státech Evropské unie, jako například v Rakousku, na Slovensku či v Toskánsku v severní Itálii.
Potvrzují to i vinařské firmy. „Některé hrozny raných odrůd bylo skutečně nutno sklidit předčasně, tedy při nižší cukernatosti,“ uvedl jednatel a šéf Bohemia Sektu Ondřej Beránek. Pozdní odrůdy jsou ale dosud v relativně dobré zdravotní kondici. „Zde očekáváme zlepšení zejména v množství cukru v bobulích,“ dodal Beránek.
V Chateau Valtice – Vinných sklepech Valtice registrují nižší cukernatost mající vliv na obsah alkoholu ve víně zejména u Müller Thurgau, a to až o tři stupně než v minulých letech. „Problémem je spíše zdravotní stav hroznů. Vysoká vlhkost znamená zvýšené riziko hniloby hroznů, což může být problém zejména u modrých odrůd pro výrobu červených vín,“ uvedl šéf firmy Marek Šťastný.
V loňském roce domácí vinaři sklidili podle Českého statistického úřadu 74,7 tisíce tun hroznů. Kolik by to mohlo být letos, je ale zatím podle nich kvůli počasí předčasné odhadovat.