Deště a strach z hniloby nutí vinaře sklízet dříve

Nejsme v tom sami. Nepřízeň počasí se zdaleka netýká jen domácích pěstitelů vína. Obdobná situace je i v dalších státech Evropské unie, jako například v Rakousku, na Slovensku či v Toskánsku v severní Itálii

Nejsme v tom sami. Nepřízeň počasí se zdaleka netýká jen domácích pěstitelů vína. Obdobná situace je i v dalších státech Evropské unie, jako například v Rakousku, na Slovensku či v Toskánsku v severní Itálii Zdroj: CTK

Až do poloviny srpna to letos podle vinařů vypadalo na kvalitní ročník, neboť se hroznům vyhnuly mrazy, krupobití a zároveň byl dostatek vláhy. Poté však přišlo srážek až příliš moc, což vinařům přidělalo řadu starostí.

„Nyní je vše jinak. Deštivé počasí udělalo své. Rozvoj šedé hniloby na hroznech révy je extrémní. Vinaři musejí takové hrozny sklidit raději dříve, než by došlo k větším škodám, a to i za cenu nižší cukernatosti v hroznech,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Aktuální déšť navíc ještě více podpoří hnilobu na hroznech, což bude mít za následek velmi rychlou sklizeň, která bude ukončena v první polovině října. „Každopádně takový průběh ročníku nenasvědčuje, že by rok 2014 byl nějak výjimečný. Bude se řadit k těm, na který vinaři raději rychle zapomenou,“ dodal Půček s tím, že obdobná situace nastala nejen v České republice, ale i v další státech Evropské unie, jako například v Rakousku, na Slovensku či v Toskánsku v severní Itálii.

Potvrzují to i vinařské firmy. „Některé hrozny raných odrůd bylo skutečně nutno sklidit předčasně, tedy při nižší cukernatosti,“ uvedl jednatel a šéf Bohemia Sektu Ondřej Beránek. Pozdní odrůdy jsou ale dosud v relativně dobré zdravotní kondici. „Zde očekáváme zlepšení zejména v množství cukru v bobulích,“ dodal Beránek.

V Chateau Valtice – Vinných sklepech Valtice registrují nižší cukernatost mající vliv na obsah alkoholu ve víně zejména u Müller Thurgau, a to až o tři stupně než v minulých letech. „Problémem je spíše zdravotní stav hroznů. Vysoká vlhkost znamená zvýšené riziko hniloby hroznů, což může být problém zejména u modrých odrůd pro výrobu červených vín,“ uvedl šéf firmy Marek Šťastný.

V loňském roce domácí vinaři sklidili podle Českého statistického úřadu 74,7 tisíce tun hroznů. Kolik by to mohlo být letos, je ale zatím podle nich kvůli počasí předčasné odhadovat.