Do boje proti dvojí kvalitě potravin vyrážejí už i řetězce a ministerstvo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Do problému odlišné kvality potravin v evropských zemích se vložilo ministerstvo zemědělství. Na kontroly dá v letošním roce milion korun, řekl šéf rezortu Jiří Milek (za ANO).


“Tento problém se řeší od roku 2015 a je potřeba v tom pokračovat,” řekl ministr Milek. Legislativní úpravy jsou podle něj na Evropské unii.

Eurokomisařka Věra Jourová slíbila uvedení metodiky pro dozorové orgány členských států, jak různou kvalitu kontrolovat, v letošním dubnu. Jourová má na starosti ochranu spotřebitelů. Na metodice nyní pracují zástupci patnácti členských států.

Eurokomisařka zároveň chce prosadit odlišnou kvalitu potravin v podobných obalech na seznam nekalých obchodních praktik. Evropské komisi to představí v dubnu, kdy bude seznam doplňován. “Nekalá obchodní praktika je prodávat stejné produkty pod stejnou značkou,” řekla Jourová.

Častou argumentací výrobců jsou podle Jourové různé chuťové preference v jednotlivých státech Evropské unie. To ale podle ní může být jen abstraktní pojem a výmluva. Pokud nicméně výrobce, jako příklad uvedla Coca-Colu, prokáže, že provedl rozsáhlé testování chuťových preferencích, bude moci mít rozdílné složení i nadále, dodala.

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman uvedl, že největší přínos k vymýcení různé kvality má již příklady. Například řetězce Globus a Kaufland se podle něj zavázaly, že v jejich obchodech různá kvalita v jiných zemích nebude.

Řetězec Globus sdělil, že označení privátních značek v Česku ponesou pouze výrobky, které jsou identické s německými. Dokončení změny sortimentu by mělo být hotové v červnu.

České úřady provedly loni několik testování kvality potravin. Z posledního šetření vyšlo, že z 21 testovaných dětských výživ, krmiv pro domácí zvířata a privátních výrobků obchodních řetězců prodávaných v podobném obalu v Německu, Rakousku, Česku, Slovensku a Maďarsku, jich bylo stejných sedm. Tři výrobky byly mírně odlišné, jedenáct jich bylo jiných.