Do dozorčí rady Budvaru míří Jurečkova náměstkyně

Pivovar Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Budějovický Budvar
2
Fotogalerie

Po odvolání třetiny dozorčí rady Budějovického Budvaru, které provedl v lednu ministr zemědělství v demisi Jiří Milek, je jasné první jméno nového člena. Do státního pivovaru míří náměstkyně ministra pro potravinářskou výrobu Viera Šedivá. Deníku E15 to v rozhovoru řekl šéf úřadu Milek.


Náměstkyni Vieru Šedivou navrhlo do dozorčí rady Budvaru ministerstvo zemědělství Úřadu vlády, kde ji 3. května schválil Vládní výbor pro personální nominace. Jména členů na zbývající dvě neobsazená místa v dozorčí radě by měla být podle ministerstva jasná v průběhu června.

Ministr v demisi Milek ocenil na Šedivé její dlouholetou praxi v potravinářské sekci na ministerstvu. “Provedl jsem změny, v rámci kterých podřízené organizace spadají pod příslušného sekčního náměstka,” řekl Milek k výběru Šedivé pro deník E15.

Šedivá přišla na ministerstvo zemědělství v roce 2012 za někdejšího ministra Petra Bendla (ODS), kde působila nejdřív jakovrchní ředitelka Sekce potravinářských výrob Úřadu pro potraviny. Od roku 2015, kdy rezort vedl Marian Jurečka (KDU-ČSL), se stala náměstkyní zmíněné sekce. Šedivá je odbornou náměstkyní, což znamená, že ji chrání služební zákon.  

Z devítičlenné dozorčí rady Budvaru odvolal ministr v demisi Milek Zdeňka Adamce, Jiřího Jirsu a Simonu Prečanovou. Adamec s Jirsou zároveň působili v rezortu zemědělství ještě za bývalého ministra Jurečky jako náměstci. Adamec šéfoval Sekci ekonomiky a informačních technologií a Jirsa měl na starosti Sekci správní pod prvním náměstkem. Nový ministr Milek krátce po nástupu do funkce rozhodl o zrušení obou sekcí, s čímž skončili i jejich šéfové. Prečanová vedla Jurečkův týmu poradců.