Domácí vinaři rozšíří vinice o 108 hektarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Foto Euro Tomas Novak

O povolení pro novou výsadbu vinic požádalo 81 domácích pěstitelů vína. Veškerá nárokovaná plocha činí 108 hektarů, což je 61 procent z celkové výměry 178 hektarů, u které mohlo dojít k udělení povolení. Vyplývá to z nejnovějších údajů Registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, kam mohli vinaři do konce února podávat žádost o povolení nové výsadby vinic.

„Všichni žadatelé, kteří splnili potřebné náležitosti, získají jimi požadovanou výměru,“ uvedl vedoucí Oddělení registru vinic Rostislav Gruna. Nejvíce žádostí je z Velkopavlovické a Slovácké podoblasti, nejméně naopak z podoblasti Znojemské.

Nařízení Evropské komise povolující státům rozšířit plochy vinic každoročně o jedno procento se letos poprvé uplatňuje v praxi.
Pro Českou republiku to znamená, že se tuzemské vinice mohou rozšířit až o uvedených 178 hektarů.

Jedním z důvodů, proč se tuzemské vinice nerozrostou o maximálně možnou plochu, je finanční náročnost. Výsadba jednoho hektaru vyjde přibližně na 500 tisíc korun a na návratnost těchto investic čekají vinaři vždy delší dobu. Rovněž je obtížné vybrat odrůdy, které budou do budoucna rentabilní.