Doplňkové platby pro zemědělce letos klesnou na 1,3 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Stát za letošní rok vyplatí tuzemským zemědělcům v rámci národních doplňkových plateb zhruba 1,3 miliardy korun, tedy méně než loni. Ministr zemědělství Petr Bendl se na tom v závěru minulého týdne dohodl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Na základě smluv podepsaných před vstupem ČR do EU by mohli čeští zemědělci pro letošek nárokovat Top-Up platby až zhruba 4,5 miliardy korun. Za rok 2010 v rámci této platby obdrželi 3,6 miliardy korun.

Platba Top-Up je doplňkem k jednotné platbě na plochu zemědělské půdy (SAPS), která je základní agrární dotací. Na té za letošní rok českým farmářům poputuje zhruba 16,5 miliardy korun, tedy o více než dvě miliardy korun meziročně větší částka.

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se tuzemští farmáři ale mohou přiblížit právě díky dorovnávacím platbám z národního rozpočtu.

„Zajištění rozpočtových prostředků na doplňkové platby považuji za velmi důležitý signál pro naše zemědělce, který mimo jiné dokládá úsilí státu, aby nedocházelo k prohlubování rozdílu mezi českými zemědělci a jejich konkurenty ze zemí původní evropské patnáctky,“ uvedl Bendl. „Dohodu také vnímám jako nezbytný dílčí krok k naplnění priority vlády Petra Nečase, kterou je dosažení srovnatelných a spravedlivých podmínek pro naše zemědělce,“ dodal.