Dražby majetku vynesly Lesům ČR 700 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Prodej nepotřebného nemovitého majetku Lesů ČR (LČR) zahájený předloni na podzim vynesl dosud státnímu podniku 700 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které deníku E15 poskytli zástupci dražebních firem Clanroy a Prokonzulta, které si LČR vybraly v létě 2010 ve výběrovém řízení za 68 milionů korun.

Výnos je srovnatelný s plánem, který LČR měly při zahájení prodejů. Velkou část objektů se ale podařilo vydražit až na druhý pokus po snížení nejnižšího podání, tedy nejnižší částky, za niž šel objekt koupit.

Clanroy zorganizovala 1100 dražeb včetně opakovaných pro 627 souborů nemovitostí, z nichž nového majitele našlo 392. To znamenalo přínos pro LČR 540 milionů korun. Prokonzulta ze 190 dražeb uspěla ve 117 případech, což vyneslo LČR dalších 164 milionů.

„Nejvíce se dražily chaty či rodinné domky na horách a poblíž sjezdovek, rodinné domky, ve kterých byli nájemci, hájenky v lesích a rodinné a bytové domy blízko větších měst,“ řekla ředitelka firmy Clanroy Dana Hunčovská. Nejúspěšnější lokality podle největšího podílu prodaných objektů byly Brno, Zlín, Boubín či Konopiště. Nejmenší zájem byl o nemovitosti v severních Čechách, na Plzeňsku a Karlovarsku.

Některé nemovitosti se nevydražily kvůli velmi vysokému nejnižšímu podání. Zakázku pro LČR ale Clanroy považuje za velmi úspěšnou. „Něco takového se v Česku ještě nedělalo a úspěšnost 62 procent je unikátní,“ podotkla Hunčovská.
Podle původních informací Lesů ČR mělo jít do prodeje během dvou let zhruba 1300 objektů. Smlouvy s dražebními firmami vypršely loni na podzim a nové LČR neuzavřely. Další nemovitý majetek k prodeji za miliony korun nyní podnik nabízí na svých internetových stránkách.