Druhé kolo Dešťovky se blíží, na dotace dosáhne výrazně více suchých oblastí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

V druhém kole dotačního programu Dešťovka, který je zaměřen na projekty využívající odpadní a dešťovou vodu v domácnosti nebo na zahradě, bude polovina peněz určena pro obyvatele obcí, které v posledních letech trápilo sucho. Celkem bude v novém kole 240 milionů korun, více než dvojnásobek prvního dotačního kola, který stát spustil letos. Příjem žádostí zahájí Státní fond životního prostředí (SFŽP) 7. září.

Počet katastrů zařazených do suché oblasti se zvětší ze stovek na nejméně 1215. Maximální výše dotace je 105 tisíc korun, pokryje polovinu způsobilých výdajů.

Peníze by měly stačit zhruba na 5000 projektů. Stát nyní rozšiřuje definici "suchých oblastí", kde je možné čerpat peníze i na nejjednodušší projekty, jako je využití dešťové vody na zalévání zahrady, kde je možné získat až 55 tisíc korun.

Nově si o peníze na tyto projekty budou moci říci lidé z obcí, kde není veřejný vodovod nebo kde byli vyzváni k šetření vodou obecním rozhlasem nebo hromadným e-mailem. Používání vody muselo být omezeno minimálně ve dvou letech od roku 2014 nebo dlouhodobě na čtvrt roku.

Program "dešťovka" umožňuje zažádat o několik typů dotací, zde můžeme vidět příklad č.2 (zálivka zahrad a splachování WC)

DešťovkaDešťovka|dotacedestovka.cz

V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností. Počet žádostí vyčerpal peníze vyčleněné v prvním kole během 28 hodin od spuštění jejich příjmu.

Aby byl systém podle ministra pohodlnější, v novém kole stát dovolí, aby na doložení jednoduchého odborného posudku k žádosti o peníze a jeho příloh měli lidé místo pěti dnů měsíc.

Lidé špatně vyplnili, nebo nedoložili dokumenty, zhruba u 30 procent žádostí z prvního kola. Nyní stát doufá v to, že se chybovost sníží na 20 procent. Zájemci, na které se kvůli vyčerpání peněz v prvním kole nedostalo, mají stále projekty uložené v elektronickém systému státu. Budou se tak moci k žádostem vrátit a dopracovat je. V systému je podle Brabce zhruba 3000 projektů za 70 milionů korun.

Protože mají lidé na realizaci opatření a doložení nákladů rok, bude moci stát reálně vyhodnotit přínosy programu až v příštím roce. Ministr řekl, že nové vedení resortu, které vzejde z podzimních sněmovních voleb, by mohlo pokračovat i kombinací s programy na šetření vody z Operačního programu Životní prostředí.

Dešťovka je jedním z mnoha programů, kterými se stát snaží zadržet vodu v krajině a pomoci šetření této strategické komodity. Jenom ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na projekty zaměřené na boj proti suchu z evropských peněz 13,5 miliardy korun, do roku 2020 počítá s dalšími 6,5 miliardy korun.